Mars 2020: Mašine koje ugljen-dioksid pretvaraju u kiseonik

Perseverance rover agencije NASA krenuo je put Marsa 30. jula, te sa sobom poneo skupocenu opremu, uključujući video opremu visoke rezolucije i prvi međuplanetarni helikopter.

PCPress.rs Image

CO2 -> O2

Mnogi od alata kreirani su za eksperimentisanje, te istraživanja koje bi jednog dana trebalo da do Crvene planete dovedu i čoveka. Budući da ljudi bez kiseonika ne mogu, prvo što je potrebno jeste vazdušno rešenje. I tu na scenu stupa nešto što se zove Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, ili jednostavno MOXIE – mašina koja bi trebalo da proizvodi kiseonik na planeti u čijoj ga atmosferi ima tek 0,2%.

Ova bi naprava mogla da reši jedan veliki problem. Naime, ne radi se o tome da bi mogla bitno da utiče na atmosferu Marsa, ali bi u kontrolisanim uslovima mogla da obezbedi materijal za disanje. Do sada se mnogo prostora trošilo na boce sa kiseonikom, a malo je verovatno da će bilo koja posada sa sobom moći da ponese dovoljno kiseonika za put do Marsa, kao i boravak na Crvenoj planeti.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

PCPress.rs Image

MOXIE je robot veličine prosečnog automobila, a u pitanju je prvi prototip većeg rođaka koji bi do Marsa mogao da stigne već posle 2030. godine. Ova mašina funkcioniše poput biljaka, te uzima ugljen-dioksid i proizvodi kiseonik. U atmosferu oslobađa kiseonik koji može da se diše, te ugljen-monoksid, a planirano je da se kiseonik skladišti u boce kako bi kasnije mogao da se koristi.

Proizvođač kiseonika bi sa radom trebalo da počne čim se rover spusti na planetu, te bi u februaru 2021. trebalo da počne prva faza testiranja robota koji bi jednog dana mogao da bude odgovoran za disanje na dalekim planetama.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari: