Top50 Glas publike

Mars Expres pokazuje poglede na najveći kanjon u našem solarnom sistemu

Valles Marineris, kao i mnoge druge geološke karakteristike na crvenoj planeti, prevazilazi sve zemaljske analoge.

PCPress.rs Image

Orbiter Mars Expres Evropske svemirske agencije snimio je delove Marsove doline Marineris, najvećeg sistema kanjona u Sunčevom sistemu. Valles Marineris, kao i mnoge druge geološke karakteristike na crvenoj planeti, prevazilazi sve zemaljske analoge. Valles Marineris je, posebno, duga 4.000 km, široka 200 km i duboka do 7 km. Za poređenje, Veliki kanjon u Severnoj Americi je dugačak nešto manje od 450 km, širok 16 km i dubok ispod 2 km. Dok je Veliki kanjon nastao erozijom reke Kolorado, Valles Marineris je formiran tektonskim pločama koje su se udaljile jedna od druge.

Mars Expres je snimio slike dva rova koja čine deo zapadne Vales Marineris, 840 km duge Ius Chasme i 805 km duge Tithonium Chasme. Slike koje je snimio orbiter naglašavaju kako je vrh titonijuma prekriven tamnijim peskom koji je možda došao iz obližnjeg vulkanskog regiona Tarsis.

Druga zapažanja sa Mars Expresa pokazuju minerale sulfata koji nose vodu, paralelne linije i gomile otpada, što ukazuje na nedavno klizište, dve planine visoke 3 km koje okružuju peščane dine oko titonijuma čija je površina oštro erodirana. Sulfatni minerali su posebno zanimljivi naučnicima, jer mogu biti dokaz da je pre milionima godina ponor nekada bio ispunjen vodom.

Pročitajte i:  Zašto Elon Musk svoje vreme posvećuje Twitteru a ne misiji na Marsu?

„Kvrgavi pod Ius Chasme je podjednako fascinantan. Dok su se tektonske ploče rastavljale, čini se da su izazvale formiranje nazubljenih trouglova stena koji izgledaju kao red zuba ajkule. Tokom vremena, ove stenske formacije su se urušile i erodirale“, navela je ESA na svom blogu.

Mars Expres je stigao na Mars 2003. godine i neprekidno je u upotrebi 18 godina i 6 meseci, drugi najstariji svemirski brod u orbiti oko planete koja nije Zemlja. Misiji je odobreno produženje do 31. decembra 2022. zbog vrednog naučnog pronalaženja i veoma fleksibilnog profila misije koji je uspela da preduzme.

Izvor: gadgets360

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: