Mars helikopter: Deseti uspešan let

Članovi tima iz svemirske agencije NASA su 20. aprila potvrdili da je njihov Ingenuity helikopter po prvi put poleteo iznad površine Marsa. Misija se pokazala kao uspešna, a bio je to prvi kontrolisani let neke zemaljske letelice na drugoj planeti.

PCPress.rs Image

Mars helikopter, ili Ingenuity, je od tada poleteo još devet puta. Nakon desetog leta je prevalio nešto više od 1,5 kilometara iznad površine Crvene planete, a leteo je iznad oblasti Raised Ridges. Let je potrajao oko tri minuta, a letelica je za to vreme preletela oko 94 metra.

NASA je od 2014. godine radila na dizajnu helikoptera, a u početku se sumnjalo da će uopšte stići do planiranog odredišta. Tri godine kasnije prvi zemaljski helikopter je stigao na Crvenu planetu, te je zajedno sa roverom 18. februara preživeo sletanje – takozvanih „sedam minuta užasa“. Ubrzo nakon toga počeo je da reaguje na komande sa Zemlje, a u Jet Propulsion Laboratory agencije NASA su tada stigli podaci na osnovu kojih je zaključeno da helikopter funkcioniše kao što je planirano.

Pročitajte i:  James Webb teleskop: Prve slike Marsa

PCPress.rs Image

Punjenje baterija počelo je 20. februara, a bilo je planirano da se za početak napune do 35%, i da se akcija periodično ponavlja u narednih nekoliko meseci, kako bi helikopter ostao topao na ledenoj površini Marsa (temperature se spuštaju i do -90 stepeni Celzijusove skale). U početku je bilo planirano da Ingenuity obavi pet probnih letova, kako bi se utvrdilo da li je letenje uopšte moguće u ekstremnim usovima na Marsu. Nakon tih pet letova helikopter je krenuo u izviđanje kako bi pronašao nove putanje za Perseverance rover, a od početka je proveo ukupno 17 minuta u letu.

Glavni zadatak Perseverance rovera je da potraži dokaze o mogućnosti postojanja života na Marsu, da prikupi uzorke i vrati ih na Zemlju. Helikopter bi u tome trebalo da mu pomogne, a letovi će vremenom biti još složeniji, budući da tim planira da Ingenuity ide dalje, te da leti na većim visinama. I drugi helikopteri bi u budućnosti mogli da istražuju Mars iz vazduha, budući da se time, kako ističu eksperti, dobija treća dimenzija u posmatranju daleke planete.

Pročitajte i:  Sledeća misija za kosmičke turiste

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,