ePlaneta

Mars helikopter se spustio na Crvenu planetu

Mars helikopter agencije NASA se i zvanično spustio na Crvenu planetu, nakon što se oslobodio od Perseverance rovera. Prvi let bi trebalo da se dogodi za nedelju dana, pa bi ova letelica mogla da postane pionir koji će poleteti s tla neke druge planete. O Mars helikopteru se govori još od 2018. godine, a u pitanju je letelica koja se našla u sklopu najnovije misije. Zajedno sa Perseverance roverom je 18. februara sleteo na planetu, da bi se dvadesetak dana kasnije oslobodio i zauzeo nezavisan položaj.

PCPress.rs Image

Perseverance rover je put Marsa krenuo 30. jula 2020. godine, te sa sobom poneo skupocenu opremu, uključujući video opremu visoke rezolucije i prvi međuplanetarni helikopter. Mnogi od alata kreirani su za eksperimentisanje, te istraživanja koje bi jednog dana trebalo da do Marsa dovedu i čoveka. Budući da ljudi bez kiseonika ne mogu, prvo što je potrebno jeste vazdušno rešenje. I tu na scenu stupa nešto što se zove Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, ili jednostavno MOXIE – mašina koja bi trebalo da proizvodi kiseonik na planeti u čijoj ga atmosferi ima tek 0,2%. Ova bi naprava mogla da reši jedan veliki problem. Naime, ne radi se o tome da bi mogla bitno da utiče na atmosferu Marsa, ali bi u kontrolisanim uslovima mogla da obezbedi materijal za disanje. Do sada se mnogo prostora trošilo na boce sa kiseonikom, a malo je verovatno da će bilo koja posada sa sobom moći da ponese dovoljno kiseonika za put do Marsa, te duži boravak na planeti.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Mediji su poslednje tri godine pisali o tome da će Perseverance rover biti opremljen i malim helikopterom. NASA je već tada objavila i radno ime – Mars helikopter, a kasnije je postao Ingenuity. Atmosfera na Marsu je 100 puta tanja nego na Zemlji, što predstavlja najveći rizik za misiju, pa se još u to vreme spekulisalo o tome hoće li helikopter uopšte poleteti.

PCPress.rs Image

NASA je od 2014. godine radila na dizajnu helikoptera, a u početku se sumnjalo da će uopšte stići do planiranog odredišta. Tri godine kasnije prvi zemaljski helikopter je došao na Crvenu planetu, te preživeo sletanje – takozvanih „sedam minuta užasa“. Ubrzo nakon toga počeo je da reaguje na komande sa Zemlje, a u Jet Propulsion Laboratory agencije NASA stigli su podaci na osnovu kojih je zaključeno da helikopter funkcioniše kao što je planirano. Punjenje baterija počelo je 20. februara, a za sada se planira da se napune do 35%, i da se akcija periodično ponavlja u narednih nekoliko meseci, kako bi helikopter ostao topao na ledenoj površini Marsa (temperature se spuštaju i do -90 stepeni Celzijusove skale).

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

Ekspertski tim agencije NASA izabrao je i pogodno tle za poletanje, pa se očekuje da se helikopter težak 1,8 kilograma uskoro vine u marsovsko nebo. U svom sklopu ima kameru visoke rezolucije, ali ne i druge instrumente, pa je ovo samo prvi korak ka budućim istraživanjima Marsa iz vazduha. Ukoliko sve bude proteklo po planu, slični helikopteri bi mogli da postanu nerazdvojivi put budućih misija, što bi značajno ubrzalo istraživanja.

NASA je 4. aprila potvrdila da je helikopter spreman, nakon što se letelica oslobodila rovera i „zašla iz njegovog stomaka“. Finalno spuštanje od 10 centimetara, koliko je donji deo rovera udaljen od površine Marsa, obavljeno je bez problema, a sledeći veliki korak je uspešno „preživljavanje“ marsovske noći. Letelica se greje uz pomoć baterije koja se puni zahvaljujući solarnoj energiji, pa ostaje da se vidi hoće li biti problema. Mars helikopter bi trebalo da poleti 11. aprila, što je veliki rizik za dron koji je koštao čitavih 85 miliona dolara. Ukoliko sve protekne po planu Ingenuity će obaviti još nekoliko letova iznad oblasti Jezero Crater, u koju se rover i spustio.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,