BIZIT 2022

Marsovska naselja iz 3D štampača

NASA je još 2015. objavila konkurs za 3D-štampane naseobine, te su takmičari bili u obavezi da detaljno predstave projekte, te dokažu njihov integritet, kao i da konstruišu naselja koja bi jednog dana mogla da pronađu svoje mesto na površini Meseca, ili čak Marsa.

PCPress.rs Image

Pobednici su proglašeni 27. marta, skoro četiri godine od početka konkursa, te su krunisana tri projekta iz poslednjeg kruga takmičenja. Nosioci pobedničkih projekata podelili su nagradu od 100 hiljada dolara, a njihovi projekti su, prema rečima žirija, najhrabriji primeri naseobina koje bi jednom mogle da se nađu daleko u kosmosu.

Prvo mesto osvojio je SEArch+/Apis Cor, za vertikalno naselje koje je dizajnirano tako da konstantno može da se ojačava dodatnim 3D-štampanim delovima, a svetlost, koja je ključni deo svakog životnog prostora, u objekte ulazi kroz velike kružne prozore, te otvor na krovu. Drugo mesto osvojio je tim Zopherus, za naselje koje će se graditi uz pomoć pokretnog i vrlo fleksibilnog 3D štampača, a treće mesto pripalo je timu Mars Incubator, a za objekte koji su konstruisani od šestougaonih delova, i sagrađeni od rigolita koji može da se pronađe i na drugim planetama.

Pročitajte i:  NASA poslala letelicu na Sunce (i preživela je)

Ovo takmičenje nudi detaljan uvid u ono što bi u budućnosti moglo da postane važan deo svemirskih istraživanja. Čovečanstvo nikada nije bilo bliže toj budućnosti, te bi astronauti jednog dana sa sobom mogli da ponesu samo 3D štampač iz kojeg će nicati čitava svemirska naselja.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,