ePlaneta

Marsovski helikopter položio još jedan test

Mars Helicopter agencije NASA uspešno je završio još jednu seriju testova, te se očekuje da do kraja leta bude integrisan sa roverom da bi zajedno učestvovali u misiji Mars 2020.

PCPress.rs Image

Tako će, kada se rover Mars 2020 bude spustio na Crvenu planetu početkom 2021. godine, transport omogućiti mali helikopter – prva letelica koja će leteti i na nekoj drugoj planeti, umesto da se na nju samo spusti. Na Mars su se do sada spuštale različite mašine, ali onih koje bi mogle da lete na samoj planeti nije bilo. Marsovski helikopter zamišljen je samo kao demonstracija, te će misija Mars 2020 uspeti i ako ne bude funkcionisao kako je planirano. Ipak, ako sve bude proteklo po planu to će značiti početak potpuno novih mogućnosti u istraživanju dalekih svetova. Iako je helikopter već dobro poznata, i pomalo zastarela tehnologija na Zemlji, letenje na Marsu neće biti tako jednostavno, a zbog tankog atmosferskog sloja koji čini da helikopter koji leti tik iznad površine planete mora da se nosi na uslovima koji su jednaki onima koji se na Zemlji dešavaju na preko 30 hiljada metara visine – što je mnogo više od visine na kojoj avioni i helikopteri lete.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

Eksperti iz NASA-ine Jet Propulsion laboratorije kreirali su letelicu koja je istovremeno neverovatno laka i ekstremno jaka, ali rezultat nije helikopter u prirodnoj veličini, već letelica čije telo nije mnogo veće od prosečne lopte, i teži 1,8 kilograma. Rotor broji oko tri hiljade obrtaja u minuti, što je 10 puta više od njegovih rođaka na Zemlji. Na kraju, najveći izazov bi moglo da predstavlja upravljanje letelicom, a zbog kašnjenja u komunikaciji, koje na relaciji Zemlja-Mars u proseku iznosi pet minuta.

Helikopter se trenutno nalazi u Jet Propulsion laboratoriji, te je na njega instalirana nova solarna ploča, a kreatori kažu da letelica neće sadržati komplikovane instrumente, već samo kameru i sistem koji će omogućavati daljinsko upravljanje. Misija Mars 2020 trebalo bi da počne u julu 2020. godine, a očekuje se da potraje 30 dana, da bi se u početku praktikovali jednostavni letovi od nekoliko sekundi, a na samo nešto više od tri metra od površine Marsa. Ako se prvi deo testiranja pokaže kao uspešan, kreatori planiraju letove od po 90 sekundi, koji će, ako se sprovedu do kraja, predstavljati ogroman korak ka naprednijim načinima za istraživanje drugih planeta.

Pročitajte i:  Sistem za hidrataciju otporan na smrzavanje 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,