TrendMicro

Mašine i kriminal: Roboti u svakodnevnom životu

Roboti bi u budućnosti mogli da imaju pristupačne cene, što bi ih uvelo u skoro sve sfere života. Čak i kriminal.

PCPress.rs Image

Eksperti tvrde da vlade zemalja širom sveta ne razmišljaju o tome da bi potencijalno opasne mašine mogle da dođu u pogrešne ruke, a MIT stručnjak Max Tegmark upozorava da se već radi na vojnim robotima. Mašine za ubijanje sigurno nisu dobra ideja, posebno ako dođu u civilno okruženje. Sigurno je da vlade neće tako lako legalizovati robote koji imaju veliku moć, ali je isto tako poznato da je oružje pravljeno za vojsku i ranije stizalo do kriminalnih grupa.

Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina su već potpisale da su protiv zabrane automatizovanog oružja, a nakon što se u Ujedinjenim nacijama nedavno raspravljalo o tome. Nasuprot tome stoji koalicija Stop Killer Robots, koja upozorava da tehnologija danas brže napreduje od diplomatskih pregovora.

Upozorava se i da bi autonomno oružje moglo da košta koliko i prosečna puška, što znači da bi vrlo lako mogli da ga kupuju i oni u čijim bi rukama postalo još opasnije. Na primer kriminalne grupe. Zbog toga su neophodni precizni zakoni, a kako se roboti i pametno oružje ne bi otrgli kontroli.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Roboti uče da se oslanjaju na zid kako bi izbegli pad
SBB

Tagovi: , , , , , , ,