PC Press - Sve(t) je marketing

Mašinsko učenje protiv trovanja hranom

Svake godine se određeni broj ljudi otruje hranom, uglavnom zbog bakterije Salmonela, te naučnici planiraju da tome stanu na put tako što će uz pomoć mašinskog učenja otkrivati odakle je bakterija došla.

Naime, stručni tim sa univerziteta u Džordžiji trenirao je algoritme da prave genetsku razliku između različitih vrsta Salmonele koje dolaze od različitih domaćina: svinja, krava, živine, te divljih ptica. Tokom testova u kojima su korišćeni uzorci iz epidemija koje su se dogodile u prethodnih 20 godina, algoritmi su tačno identifikovali izvor za sedam uzoraka, što znači da im je potrebno još informacija, ali da su na dobrom putu. Problem je što ova bakterija može da se pojavi i gde se to ne očekuje, na primer u namirnicama poput voća i povrća, pa bi ovi algoritmi mogli da pomognu da se životinjski izvori otkriju na vreme i da se spreči njihov dalji kontakt sa oblastima u kojima se proizvode druge vrste hrane.

Projekat je još uvek na početku, budući da je jednostavnije identifikovati izvore zbog kojih je došlo do prethodnih epidemija od onih koji su rizik u realnom vremenu, što znači da je algoritmima potrebno još genetskog materijala koji bi mogao da im prući korisne lekcije.

Pročitajte i:  Hum to search: Nova Google opcija za otkrivanje naslova pesama

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press- digitalizacija zdravstva

Tagovi: ,