Maska koja štiti od oružja za masovno uništenje

Američka vojska završila je testiranje maski koje su specijalno namenjene pripadnicima vazduhoplovnih jedinica, te The Joint Service Aircrew – Rotary Wing maska (JSAM-RW) menja čitav niz maski koje su se do sada koristile, te nije samo zadužena za snabdevanje kiseonikom na velikim visinama, već one koji je nose štiti od nuklearnog, biološkog, te hemijskog oružja.

PCPress.rs Image

Ovo je važno budući da se moderne posade vojnih letelica suočavaju sa sve većim brojem različitog oružja, što se razlikuje od situacije u prošlosti kada se brinulo samo o raketama i običnoj municiji. Danas je tu opasnost i od nuklearne kontaminacije, a u slučaju nuklearnog napada, te katastrofe većih razmera. To znači da su posadi potrebni elementi koji nude zaštitu na duže vreme, a kada je maska u pitanju potrebno je da pokrije što veću površinu lica, da zaštiti oči, nos i usta, a da istovremeno pruži maksimalnu udobnost i vidljivost.

PCPress.rs Image

Kreatori tvrde da je Rotary Wing maska dostigla traženi stepen funkcionalnosti, te se očekuje da u svim jedinicama zameni maske koje su se do sada koristile, a od kojih je bolja kada je u pitanju vidljivost, zaštita kože i disajnih puteva, te se namešta pet puta lakše, dok baterija sa kiseonikom traje šest puta duže nego kod prethodnih modela.

Izvor: New Atlas

Facebook komentari:

Tagovi: ,