Mastercard saveti za online kupovinu

Većina nas sve više vremena provodi na internetu. Kako kupujemo onlajn sve: počevši od hrane i kozmetike, preko onlajn kurseva do knjiga i odeće, a istovremeno brzo i sigurno plaćamo mesečne račune, pravo je vreme da se podsetimo nekoliko osnovnih saveta kako biste bili sigurni da ste i vi i vaša onlajn plaćanja bezbedni u svako doba dana i noći:

PCPress.rs Image

  • Pročitajte komentare: Mnoge onlajn prodavnice dozvoljavaju kupcima da ocene svoje iskustvo sa trgovcem – te ocene i kritike mogu da posluže kao znak upozorenja ukoliko trgovac ima niz prigovora od ranije.
  • Koristite jake šifre: jake i različite šifre za sve naloge koje imate otežavaju neovlašćeni pristup vašim onlajn nalozima. Jaku šifru možete kreirati koristeći nasumične, ali za vas lako pamtljive reči u kombinaciji sa brojevima, velikim slovima i specijalnim karakterima, a nikad ne treba koristiti lične podatke kao što su imena članova porodice ili mesto rođenja. Kada god je to moguće, opredelite se za biometrijsku autentifikaciju, to jest, potvrdu identiteta na osnovu skeniranja otiska prsta, lica ili zenice oka. Ova opcija je naročito praktična prilikom onlajn plaćanja jer minimizira mogućnost zloupotrebe.
  • Budite praktični: Sigurno znate onaj osećaj kada ukucavate broj kartice u onlajn šop i po pet puta proveravate jeste li dobro upisali traženi broj. Sada je moguće preskočiti taj zamorni proces jer postoji opcija credentials-on-file da sačuvate broj svoje kartice u tokenizovanom obliku i u sigurnom i sertifikavanom okruženju, te da se ti podaci automatski koriste prilikom vaših narednih plaćanja kod tog trgovca.
  • Oprezno sa javnim ili deljenim kompjuterima: Većina internet pretraživača pamti vaše šifre svaki put kada posetite neku internet stranicu, a ovim informacijama se može pristupiti čak i nakon gašenja kompjutera. Ukoliko morate da koristite javne ili deljene kompjutere, nikada nemojte birati opciju „zapamti me“ i obavezno se odjavite sa sajtova za kupovinu, imejl naloga i društvenih medija kada završite.
  • Budite oprezni sa nepoznatim ljudima: Nemojte misliti da je neko na internetu pouzdan samo zato što tvrdi da navija za isti tim, voli istu muziku ili pozorište kao i vi. Tretirajte svoje podatke onako kao što oni i jesu – lični, i ne šaljite nikome broj svoje kartice, PIN,CVC2, Mastercard SecureCode ili Identity Check kod ili bilo koju drugu lozinku putem imejla, četova ili društvenih medija.
  • Sigurnost na prvom mestu: Obavezno koristite sigurne kanale za plaćanje bez obzira na to da li vam je trgovac poznat – to jest uvek potražite Mastercard SecureCode ili Mastercard Identity Check oznake, jer je to garancija da su vaši podaci enkriptovani i da se nikada ne dele sa trgovcem.
  • Reklamacije: Kao i prilikom kupovine u fizičkom okruženju, sačuvajte dokaze o obavljenom plaćanju kako biste ih mogli uporediti sa mesečnim izvodom iz banke. Obavezno pročitajte politiku slanja i vraćanja robe pre nego što poručite nešto, tako da artikle koji ne ispunjavaju vaša očekivanja možete zameniti. Kada plaćate karticom onlajn, takođe vam ide u prilog i opcija za reklamacije i refundiranje sredstava (chargeback), bankarska usluga u okviru koje možete da podnesete žalbu ukoliko niste zadovoljni proizvodom ili da uopšte niste ni primili iako ste ga platili, a trgovac odbija da vam refundira sredstva. Elektronska plaćanja su dodatna sigurnost kada upražnjavate svoja potrošačka prava, za razliku od situacija kada plaćate kešom.
Facebook komentari:
Pročitajte i:  Mastercard Experience istraživanje: Na globalnom nivou ljudi žele da prošire svoja iskustva i opuste se od svakodnevnice
SBB

Tagovi: