BIZIT 2022

Matematička gimnazija – 50. rođendan

Matematička gimnazija proslavila je juče 50. rođendan. Svečana akademija je održana u Narodnom pozorištu, pred prepunom salom u kojoj su se našli profesori, bivši učenici i brojni gosti koji su imali priliku da se podsete na istoriju i razvoj ove značajne obrazovne ustanove.

50 godina Matematičke gimnazije

Matematička gimnazija je počela s radom u septembru 1966. godine, kao posebna škola za talentovane učenike koja se teško probila kroz sistem uravnilovke tadašnjeg socijalističkog društva pre svega zahvaljujući naporima osnivača, profesora Prirodno-matematičkog fakulteta Vojina Dajovića. Bila je to u početku trogodišnja škola – učenici bi završili prvi razred gimnazije u nekoj drugoj ustanovi i onda, nakon polaganja prijemnog ispita, nastavili školovanje u MG. Posle prvih uspeha, škola je dobila zgradu u kojoj se i danas nalazi, u ulici Kraljice Natalije (tada Narodnog fronta), a zatim i prerasla u četvorogodišnju školu.

Najteže trenutke MG je doživela krajem sedamdesetih, kada je katastrofalna reforma školskog sistema zapretila da je pretvori u još jednu “šuvaricu”. Zahvaljujući veštini balansiranja dugogodišnjeg direktora dr Milana Raspopovića škola se ipak održala, mada je morala da prihvati veći deo programa usmerenog obrazovanja, zadržavajući i svoj program, što su tadašnji učenici “platili” time što su svakoga dana imali po 7 časova, a jednog dana u nedelji 8. Pošto je ime “gimnazija” bilo ideološki neprihvatljivo, škola je promenila ime u “Obrazovno-vaspitna radna organizacija matematičko-tehničke struke ‘Veljko Vlahović'”. Ipak, za učenike je to sve vreme bila MG.

Posle 2000. godine MG konačno biva proglašena institucijom od posebnog interesa za obrazovanje u Srbiji, zgrada dobija još jedan sprat, programi se modernizuju, a eksperimentalno se uvode i odeljenja sedmog i osmog razreda osnovne škole, koja se sastoje od posebno talentovanih učenika koji na taj način imaju priliku da se još ranije upoznaju s lepotama matematike. Rezultati su iz godine u godinu sve bolji, učenici Matematičke gimnazije se sve češće vraćaju sa matematičkih i informatičkih olimpijada okićeni medaljama, a uspešni su i na takmičenjima iz drugih predmeta. Nekih 7000 svršenih učenika MG, koji danas čine alumni ove škole, raštrkano je širom sveta, često na visokim pozicijama u firmama, na univerzitetima i drugim organizacijama.

Neki od njih ipak su našli vremena da se u ponedeljak uveče okupe u Narodnom pozorištu, uživaju u programu i govoru aktuelnog direktora MG Srđana Ognjanovića, i da prelistaju monografiju “MG 50” koja je izdata povodom jubileja. I, naravno, da požele svojoj školi sledećih 50 uspešnih godina.

Facebook komentari:
SBB

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com