Matične ćelije ljudskog mozga će se koristiti za pokretanje AI 

Naučnici započinju projekat vredan 3,5 miliona funti kako bi utvrdili da li se matične ćelije mozga mogu koristiti za napajanje uređaja veštačke inteligencije (AI).

PCPress.rs Image

Projekat ima potencijal da probije trenutna ograničenja procesorske snage

Projektom Neu-ChiP, koji vode istraživači sa Univerziteta Aston, proceniće se da li ćelije mogu da se iskoriste da „napune“ računare sposobnošću za učenje, istovremeno dramatično smanjujući upotrebu energije. Trogodišnja studija započeće pokušajem uzgajanja matičnih ćelija ljudskog mozga na mikročipu, koji će zatim biti naučeni da rešavaju probleme iz podataka. Trenutni elektronski pristupi mašinskom učenju imaju ograničenja, koja zahtevaju sve veću računarsku snagu i velike zahteve za energijom.

Nedavni trend ka „neuromorfnom računarstvu“, čiji je cilj da elektronski oponaša neuralnu aktivnost čoveka, sputavaju inherentna ograničenja konvencionalne elektronike. Suprotno tome, ljudske moždane ćelije bez napora kombinuju ove funkcije i imaju izuzetno niske zahteve za energijom, što zahteva samo malu količinu hranjivog rastvora za rad. Tim će naslagati mreže matičnih ćelija koje podsećaju na ljudski korteks, na mikročipove, a zatim će stimulisati ćelije ispaljujući na njih svetlosne zrake promenjivih obrazaca. 3D računarsko modeliranje omogućiće im da posmatraju sve promene na do kojih eventualno dođe na ćelijama i vide koliko su prilagodljive. Ovo imitira ljudski mozak, koji se može brzo prilagoditi novim informacijama.

Profesor Univerziteta Aston, David Saad, rekao je: „Naš cilj je da iskoristimo nenadmašnu računarsku snagu ljudskog mozga kako bismo dramatično povećali sposobnost računara da nam pomognu u rešavanju složenih problema. Verujemo da ovaj projekat ima potencijal da probije trenutna ograničenja procesorske snage i potrošnje energije da bi doneo promenu paradigme u tehnologiji mašinskog učenja.“

U septembru su istraživači Univerziteta u Sheffieldu razvili prototipove 3D štampanih implantata koji povezuju mozak direktno sa računarima.

Izvor: Eandt

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,