Top50 Glas publike

MCF MegaCom: “When you’re strange”, sve što niste znali o bendu „The Doors“

PCPress.rs ImageDokumentarni film “When you’re strange”, koji uz pomoć do sada neobjavljivanih snimaka otkriva nepoznate detalje o jednom od najpoznatijih rok bendova svih vremena, „The Doors“, od 29. jula biće na repertoaru multipleksa „Kolosej“.
Film je režirao nagrađivani reditelj i scenarista Tom Disilo (“Johnny Suede,” “Living in Oblivion”, „The Real Blonde“ ). Narator u filmu je Džoni Dep.
“When you’re strange” autor i producenti nazivaju anti–Stounovskim ostvarenjem, aludirajući na film Olivera Stouna „The Doors“ iz 1991. koji su mnogi članovi i bliski saradnici benda okarakterisali kao nedovoljno vernu sliku benda.

Žanr: dokumentarni
Originalni naziv: When You’re Strange
Režija: Tom DiCillo
Scenario: Tom DiCillo
Narator: Johhny Depp
Zemlja produkcije: SAD
Godina: 2010.
Trajanje: 90 min

O filmu:

“When you’re strange” je film sa intimnom perspektivom, posvećen otkrivanju benda kakav je zaista bio. Film govori o  kreativnoj hemiji koja se stvorila u odnosu između bubnjara Džona Densmora, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i pevača Džima Morisona – četiri brilijantna umetnika koji su bend “The Doors” učinili jednim od  najpoznatijih i najuticajnijih rok bendova. Koristeći video materijal snimljen između 1965. godine, kada je bend počinjao, do smrti Džona Morisona 1971. godine, “When youre strange” prati “The Doors” od njihovog nastanka u hodnicima filmske škole kalifornijskog univerziteta UCLA na kom su se sreli Manzarek i Morison, sve do rasprodatih pozornica stadiona.
O svom učešću u ovom filmu Džoni Dep kaže: “Gledajući opčinjavajuće, do sada neobjavljene snimke Džima, Džona, Reja i Robija, osećao sam se kao da, kroz njihove oči mogu da proživim sve što i oni. Kao rok-en-rol dokumentarac i dokumentarac uopšte, ovaj film je najbolji što može biti. Čast mi je što sam učestvovao. Ponosan sam na ovaj film koliko i na sve ostalo što sam uradio.”
PCPress.rs ImageIzmeđu ostalih retkih snimaka, u filmu „When you’re strange“ po prvi put čini javnosti dostupnim odlomke iz filma HWY: An American Pastoral. Ovaj film su 1969. godine u pustinji Mohava i Los Anđelesu snimili Džim Morison i Pol Ferara, fotograf koji je blisko sarađivao sa bendom. Pol Ferara je autor velikog dela najpoznatijih  portreta Džima Morisona, kao i omota za albume benda. Scenario je napisao Džim Morison po svom autostoperskom iskustvu iz studentskih dana, i sniman je kao niskobudžetni projekat u maniru direct cinema, pristupa popularnog u Americi i Kanadi tokom 60-tih godina XX veka. Scenario filma „HWY: An American Pastoral“ objavljen je 1990. godine, ali scene iz filma se po prvi put mogu videti u Disilovljevom dokumentarcu.

Izvor: MCF MegaCom Film

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,