mCloud: Prečica do funkcionalnog cloud servera

Hosting sajtova i aplikacija u cloud okruženju je (velik) korak ispred osnovnog, deljenog hostinga od kojeg se uglavnom kreće. Ali prednosti su jasne – resursi kojima sajt, odnosno aplikacija raspolažu su garantovani, mogu se po potrebi proširivati, a rad servera ne zavisi od tuđih sajtova/aplikacija koji mogu smanjiti performanse svima na deljenom serveru.

PCPress.rs Image

U slučaju da vaš sajt ima veći broj poseta ili imate potrebu da hostujete zahtevnije sadržaje, odnosno aplikacije koje treba da rade brzo i bez zadrške, cloud hosting je pravo rešenje. Ipak, velik broj korisnika kojima je realno potreban na taj korak se ne odlučuju jer im fali tehničkog znanja za instaliranje i setup servisa.

U kompaniji mCloud to su rešili ponudom Cloud Ready servisa koji dolaze sa cloud serverima, a zadovoljavaju potrebe većine potencijalnih korisnika. Ovaj tip servisa omogućava da brzo počnete da radite sa softverom koji poznajete i sa kojim imate iskustva.

Upravljanje serverima

Važan deo ponude softvera u ponudi čine rešenja za upravljanje serverima, koji su alternative popularnom cPanelu. Ova rešenja omogućavaju korišćenje web servera, DNS podešavanje, e‑mail server, postavku MySQL baza, podešavanje PHP‑a… i druge funkcionalnosti.

Pročitajte i:  Linkovi ka autoritativnim sajtovima loši za SEO?

U tom domenu, mCloud nudi rešenja kao što su komercijalni ISPManager i open source ISPconfig. Na raspolaganju je i aaPanel koji je takođe open source i u aktivnom razvoju, a po setu funkcionalnosti pre svega je namenjen entuzijastima.

S druge strane, za brzo i lako upravljanje VPS serverima i njihovim funkcionalnostima tu su Centos Web Panel i Webmin, koji olakšavaju mnoge poslove koji bi se inače radili kroz konzolu. U ponudi je i Virtualmin koji omogućava upravljanje sajtovima na virtuelnom serveru.

PCPress.rs Image

Za development

Među Cloud Ready instalacijama na raspolaganju je i više opcija za razvoj aplikacija. Najpre je tu standardni LAMP stek koji obuhvata Linux OS, Apache web server, MySQL baze podataka i PHP programski jezik – sve što je neophodno za razvoj sajtova i web aplikacija. Za one koji bi za web server želeli Nginx, namenjena je alternativa – LEMP.

A za razvoj aplikacija u kontejnerima, gde developeri nemaju brigu oko samih kontejnera, tu je Docker koji u najnovijoj verziji sa docker‑compose opcijom omogućava da se instalira i podesi ceo stek koji koristite.

Pročitajte i:  Danko Jevtović - drugi mandat u Bordu direktora ICANN-a

Popularni servisi

Na kraju, tu su i dva popularna rešenja koja nisu ni za administratore, ni za developere, već za krajnje korisnike. S jedne strane, možete aktivirati WordPress sistem za web sajtove u varijanti za pojedinačni sajt ili u varijanti za postavljanje većeg broja sajtova. Što je idealno za one čiji su sajtovi potencijalno hardverski zahtevniji.

PCPress.rs Image

S druge strane, tu je i popularna alternativa deljenih cloud storage servisima kao što je Dropbox ‑ a dolazi pod imenom NextCloud. Uz ovu aplikaciju, vaš cloud server postaje vaše skladište fajlova, a koje se uz instalaciju lokalnih aplikacija na računare automatski sinhronizuje.

Na kraju, ukoliko imate potrebe za nekim softverom koji trenutno ne postoji na spisku – obratite se mCloud podršci.

Korisna adresa: mCloud

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,