TrendMicro

MDCS i Petnica najavili Letnju školu mašinskog učenja

Microsoft Razvojni centar u Srbiji, u susret četvrtom po redu seminaru mašinskog učenja za studente, koji će se od 22. do 31. jula 2018. održati u Petnici, na neformalnom druženju sa medijima predstavio je dugogodišnje aktivnosti Centra u jednoj od najinovativnijih grana računarskih nauka – Mašinskom učenju.

Na skupu se govorilo u čemu se Mašinsko učenje razlikuje od Veštačke inteligencije, kakav značaj ima za razvoj IT industrije i koje projekte iz ovog domena realizuje Microsoft Razvojni centar u Srbiji. U značenje nekih osnovnih pojmova, uveo nas je Saša Galić, a Jelena Mojašević je efektno demonstrirala neke praktične primere primene mašinskog učenja u aplikacijama za prevođenje teksta i govora, te za prepoznavanje lica i pokreta.

Da bi se mašinama pridružile osobine i ponašanje čoveka, neophodan preduslov je upravo mašinsko učenje koje koristi velike količine podataka koje računar „uči“, akumulirajući znanje, na osnovu kojeg može da reši i zadatke sa kojima se do tada nije susreo. Prepoznavanje ključnih karakteristika lica sa fotografija, stvaranje veštačkih fotografija, detekcija pisma na osnovu slike teksta, prepoznavanje karaktera i glasa, samo su neki od primera mašinskog učenja.

Pročitajte i:  AI uređaj prati disanje da bi dijagnostikovao Parkinsonovu bolest

Ekspanzija ove računarske grane omogućila je razvoj scenarija koji do sada nisu bili zamislivi, kao što su automobili koji samostalno voze, automatska dijagnostika u zdravstvu, digitalni asistenti sa kojima prirodno komuniciramo, komunikacija između ljudi koji ne govore isti jezik i brojni drugi.

Kako bi se mašinsko učenje popularizovalo u Srbiji, Microsoft razvojni centar u Srbiji i Istraživačka stanica Petnica, 2015. godine osnovali su Međunarodni seminar mašinskog učenja „PSI:ML“. Seminar je osmišljen od strane nekolicine inženjera zaposlenih u Microsoft razvojnom centru u Srbiji, koji su dugi niz godina bili saradnici u Petnici, i eksperti su u ovoj oblasti. Do sada je učestvovalo preko 100 studenata, iz Srbije i regiona, a neki od projekata na seminaru razvili su se u nagrađivane naučne radove.

„PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning) namenjen je pre svega studentima, kako osnovnih tako i postdiplomskih studija, tehničkog i matematičkog usmerenja. Predavači su eksperti u oblasti mašinskog učenja, sa ekstenzivnim iskustvom u industriji i akademiji. Na žalost onih koji se ne informišu na vreme, mesta na ovogodišnjem seminaru su već popunjena, pa već razmišljajte o sledećem letu, jer je interesovanje veliko – oko 10 prijava na jedno mesto za polaznike.

Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

Tokom seminara, učesnici će imati prilike da se kroz intenzivna celodnevna predavanja i radionice upoznaju sa osnovama mašinskog učenja i da obogate svoje znanje, kako teorijskim tako i praktičnim radom. Drugi deo seminara podrazumeva rad na grupnim ili individualnim projektima na predloženu ili samoinicijativno odabranu temu. Tokom projekata svakom od učesnika biće dodeljen mentor koji je stručnjak u konkretnoj oblasti kojom se projekat bavi, sa ciljem da učesnici seminara dobiju što detaljniji uvid u materiju.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,