ePlaneta

MediaTek kaže da će njegov konkurent Snapdragon 8 Gen 3 biti zver

MediaTek-ov Dimensity 9200 je jedan od najmoćnijih procesora za pametne telefone u 2023. godini, koji vodi borbu protiv Snapdragona 8 Gen 2 u nekoliko oblasti.

PCPress.rs Image

Sledeći vodeći Dimensity čip će koristiti potpuno nove Arm komponente

Sada je tajvanski proizvođač čipova bacio više svetla na svoj set čipova sledeće generacije. MediaTek je objavio da će njegov vodeći Dimensity čipset sledeće generacije pokretati Arm-ovo novo najavljeno Cortex-X4 CPU jezgro, Cortex-A720 CPU jezgro i Arm Immortalis Mali-G720 GPU.

Ovo nije iznenađenje, jer je MediaTek koristio najnoviju CPU i GPU tehnologiju u svom vodećem silikonu u poslednje dve godine. Ali vest znači da možete očekivati da će Dimensity čipset sledeće generacije (verovatno nazvan Dimensity 9300) biti glavni rival procesoru Snapdragon 8 Gen 3. Tajvanski proizvođač čipova je takođe primetio da će novi čipset ponuditi „revolucionarnu“ arhitekturu, dodajući da će procesor omogućiti poboljšano obavljanje više zadataka i bolje performanse u aplikacijama i igrama sa „jako“ više niti.

Neobičan slučaj malog jezgra

MediaTek nije spomenuo da li će njegov novi procesor koristiti potpuno novo malo CPU jezgro Cortex-A520 koje je debitovalo pored Cortex-X4 i A720. Ovo bi mogao biti slučaj da kompanija trenutno ne želi da otkrije previše važnih detalja. Takođe je teoretski moguće (ali malo verovatno) da novi procesor jednostavno nema mala jezgra, iako ranije nismo videli da glavni vodeći proizvođač čipova odbaci ova mala jezgra.

Snapdragon 8 Gen 2 je prešao sa četiri mala CPU jezgra na tri (umesto toga dodajući četvrto srednje jezgro). Neka predviđanja za Snapdragon 8 Gen 3 takođe ukazuju na to da je kompanija prešla na samo dva mala jezgra (dodavanjem petog srednjeg CPU jezgra), tako da se svakako čini da postoji trend smanjenja broja malih jezgara.

Ipak, MediaTek kaže da će Dimensity 9300 (ili kako god da se zove novi čipset) doneti velike performanse i efikasnost.

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,