Top50 Glas publike

Međunarodna sertifikacija

Sertifikati su postali veoma popularni u modernom obrazovanju i poslovanju, a razlog je jednostavan: poslodavci traže sve više specifičnih znanja i praktičnih veština koji se ne stiču na fakultetu. A kada kažemo poslodavci, ne mislimo samo na domaće poslodavce…

image002Jasno je da danas ne možete ići na formalne državne studije, na primer, za programera Android mobilnih aplikacija. S druge strane, poslodavci zapošljavaju upravo te kadrove i sigurno će očekivati neku potvrdu znanja.

Zvučno ime, zvučan sertifikat

Mnogi IT stručnjaci žele Microsoft sertifikate, zar ne? Zvučno ime ove kompanije otvara vrata mnogih domaćih, ali i stranih firmi. Ova kompanija ima široko i kompleksno razvijenu sertifikaciju. Microsoft sertifikatima svoja znanja mogu da potvrđuju različiti IT stručnjaci: administratori mreža MCSA ili MCSE sertifikatom, programeri MCPD sertifikatom, i tako dalje. Ovo su samo neki od sertifikata koje možete steći.

Ako njih pitate zašto su im potrebni ovi sertifikati, reći će da je razlog veoma jak: napredovanje u karijeri i plata od šest cifara. Kao jake argumente oni navode svedočenja mnogih stručnjaka kojima su Microsoft sertifikati promenili živote: tehnički inženjeri, koji su postali partneri u kompanijama u kojima su zaposleni, oni koji su uspeli da značajno povećaju platu, kao i oni koji su uz pomoć ovih sertifikata ušli u IT industriju, postali veoma traženi stručnjaci i otkrili jedan sasvim drugačiji svet uspeha i napredovanja u karijeri.

Pozitivnih iskustava ima i u našoj zemlji: na ITAcademy (www.it‑akademija.com) svake godine obrazuje se veliki broj IT stručnjaka, koji na kraju školovanja polažu za Microsoft sertifikate. Iskustva su takođe veoma pozitivna: programeri navode da im Microsoft sertifikati daju veliku prednost u odnosu na druge kolege koji konkurišu za isti posao; nekima je ovaj sertifikat pomogao da pronađu posao u inostranstvu, dok su drugi uspeli da se ostvare kao IT stručnjaci kod novih poslodavaca.

Šta je za koga?

Ispite za Microsoft sertifikate mogu polagati polaznici ITAcademy koji su završili Programing Department i Administration Department programe. Za programere su u ponudi Microsoft sertifikati MTA i MCSD (Microsoft Technology Associate i Microsoft Certified Solutions Developer). Administratorima su dostupni MCSA i MCSE (Microsoft Certified Solutions Associate and Expert). Polaznici koji završe ova dva odseka na ITAcademy biće u potpunosti pripremljeni za polaganje ovih Microsoft sertifikata.

Na listi IT sertifikata koji donose najveće plate IT stručnjacima, prošle godine našla su se dva Microsoft sertifikata: Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) i Microsoft Certified Database Administrator (MCDBA), na trećem i četvrtom mestu. Microsoft Certified Solution Developer (MCSD) predstavlja jedan od najcenjenijih sertifikata na svetu za profesionalce koji se bave dizajnom i razvojem vodećih poslovnih rešenja pomoću Microsoft razvojnih alata, tehnologija i platformi Microsoft.NET. Ovo je veoma popularan sertifikat među poslodavcima. To se, pre svega, odnosi na firme koje se bave razvojem softvera koji potom prodaju nekoj drugoj kompaniji. Takođe, veoma je značajan kompanijama koje razvijaju određene aplikacije za sopstvenu upotrebu. Te aplikacije, naravno, razvijaju developeri zaposleni u ovim firmama.

Iako se MCDBA više ne izdaje, za one koji ga već imaju on i dalje donosi korist. Umesto tog sertifikata, Microsoft danas preporučuje Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Data Platform. Ovaj sertifikat namenjen je stručnjacima koji rade sa bazama podataka u okviru kompanije ili u cloud okruženju.

Sertifikacija u IT-ju idealno je rešenje za one koji žele da potvrde svoje znanje i poslodavcima dokažu da su stručni. Odlično su rešenje i za one koji su se prekvalifikovali iz druge profesije pa moraju da dokažu da zaista mogu da se bave IT poslovima. Za one koji žele da pređu na viši nivo plate i pozicije u firmi, ovi sertifikati su savršen način da dokažu da su za to spremni. Zbog prednosti koje pruža u stručnom usavršavanju, sertifikacija u informacionim tehnologijama biće još zastupljenija u budućnosti.

it-akademija.com

(Objavljeno u časopisu PC#213)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,