BIZIT 23

Mehanički mozak podučava robote

Roboti ne bi bili roboti ako ne bi mogli da manipulišu i onim objektima koje nikada pre nisu videli, te se MIT Laboratorija za veštačku inteligenciju pobrinula da mehanički pomoćnici dobiju prikladno obrazovanje.

PCPress.rs Image

Naime, eksperti iz ove laboratorije razvili su sistem koji robotima omogućava da podižu i drže i one predmete sa kojima se ranije nisu susreli. Bez obzira koliko su mašine postale pametnije u poslednje vreme, većina fabričkih robota mora da se programira unapred kako bi dobili opis predmeta za koje će biti zaduženi, te se eksperti trude da razviju tehnologije koje bi samostalno mogle da uče o svetu koji ih okružuje, te o elementima koji su usko povezani sa njihovom funkcionalnošću.

Upravo je takav i novi sistem koji je poneo ime kPAM (Keypoint Affordance Manipulation), a funkcioniše tako što kreira vizuelne mape objekata, te ih prikazuje kao kolekciju 3D tačaka. Kreatori tvrde da je ovaj sistem mnogo precizniji od srodnih tehnologija, te nakon što utvrdi sve koordinate na nekom predmetu procenjuje šta sve sa njim može da uradi. Tako, na primer, ako skenira šolju koja ima dršku nakon kratkog vremena shvati da predmet može da okači na kuku na zidu.

Pročitajte i:  Humanoidni robot može upravljati avionom samo čitanjem priručnika

Malo bolje razumevanje predmeta dovoljno je da obezbedi veću funkcionalnost, te omogući širok spektar novih mogućnosti kada je robotsko rukovanje različitim predmetima u pitanju. Kreatori se nadaju da će kPAm moći da unaprede toliko da osposobe robote za kompleksnije zadatke, te svakodnevne aktivnosti poput širenja veša i čišćenja kuhinje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , ,