Top50 Glas publike

Mercedes-ov najnoviji high-tech koncept automobila vraća u 1901.

Mnogi Mercedes-ovi koncepti automobila su usko fokusirani na budućnost, ali njegov najnoviji model vraća u prošla vremena, bez obzira što mu je cilj da bude napredan. Proizvođač automobila predstavio je koncept automobil Vision Mercedes Simplex, u sklopu izložbe Design Essentials 2019, koji vraća u 1901. godinu i retro model Mercedesu 35 PS, koji je projektovan kao „prvi moderni automobil“, i koji se u velikoj meri oslanja na modernu tehnologiju.

PCPress.rs Image

Odsustvo dizel motora (baterija za električno punjenje je opisana samo kao „alternativni pogon“) ovde je zaista najmanje iznenađujuća stvar – upravo su kabina i nos ono što se ističe na ovom modelu. Rešetka je zamenjena „3D displejem“ koji prikazuje i starinski Mercedes logotip i, što je još važnije, prikazuje status automobila na prvi pogled. Kokpit se u međuvremenu drži minimalističkog izgleda veoma ranih automobila kroz projekcije koje prikazuju informacije osetljive na kontekst poput brzine i navigacije. Mogli biste da usmerite pažnju na vožnju retro vozila umesto na obradu velikog broja informacija.

Pročitajte i:  Konceptni automobil sa Avatar temom se teško vozi, ali izgleda kao futuristički san

PCPress.rs Image

Verovatno nećete videti produkcijsku verziju Simplex-a. Nema čak ni vetrobransko staklo niti određenu snagu, a kamoli opremu potrebnu da prođe savremene bezbednosne standarde. Ovo je više ilustracija kako bi Mercedes mogao da se priseti svojih korena, ne odričući se današnje udobnosti. Nemojte se iznenaditi ako vidite da projekcije i drugi elementi pronalaze svoj put u automobile na putevima, čak i ako su u ograničenom obliku.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,