Merenje performansi diska

DiskSpd je besplatan program za testiranje performansi diskova i drugih sistema za smeštanje podataka, koji je napravio Microsoft‑ov tim inženjera zadužen za Windows, Windows Server i Cloud serversku infrastrukturu. Jedna od namena ovog programa je da simulira opterećenja sistema koja je slična korišćenju SQL Server baza podataka u realnoj situaciji. DiskSpd je nasledio SQLIO, stari Microsoft‑ov alat slične namene.

PCPress.rs ImageCiljna grupa za DiskSpd su pre svega napredni korisnici kojima je potreban pouzdan alat za merenje performansi, čiji se rad može potpuno automatizovati. U skladu sa tim program nije opterećen grafičkim korisničkim okruženjem i opcijama za lakše korišćenje, pa je pre korišćenja dobro proučiti prateću dokumentaciju. DiskSpd se startuje iz konzolnog režima (sistemskih opcija Command Prompt ili PowerShell) sa administratorskim privilegijama, navođenjem niza opcionih argumenata kojima se precizira način testiranja.

Za najjednostavnije testiranje, dovoljno je samo startovati program navođenjem oznake diska koji treba testirati, na primer DiskSpd C: Ovo će aktivirati kratko testiranje C: diska, uz prikaz rezultata sa podacima o opterećenju svakog procesorskog jezgra i rezultatima pisanja i čitanja podataka sa diska. Navođenjem dodatnih parametara aktiviraju se napredne opcije testiranja kao što su dužina rada, veličina blokova podataka, broj procesa, korišćenje keš memorije, veličina bafera, merenje brzine odziva…

Pročitajte i:  Ažuriranje Microsoft Teams-a doprinosi smanjenju ometanja pažnje

DiskSpd se razvija kao projekat otvorenog koda i može se pronaći na TechNet sekciji Microsoft‑ovog sajta ili preneti sa GitHub‑a, gde je matična strana programa dostupna na adresi github.com/Microsoft/diskspd. DiskSpd ne sadrži posebnu proceduru za instalaciju, već prenetu arhivu treba raspakovati i iz konzolnog režima startovati odgovarajuću verziju programa (32‑bit ili 64‑bit).

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,