ePlaneta

Merkel: Oštrija pravila o zaštiti podataka

Nemačka kancelarska Angela Merkel pozvala je na uvođenje oštrijih pravila o zaštiti podataka na evropskom i globalnom nivou, aludirajući na nedavni slučaj nadledanja elektronske komunikacije američkih bezbednosnih službi, prenosi AP.

Photo: dullhunk/Flickr
Photo: dullhunk/Flickr

Ona je rekla da će se Nemačka u okviru Evropske unije zalagati za oštra prava po kojima su kompanije, kao što su Google i Facebook, obavezne da kažu evropskim zemljama sa kim dele podatke, rekla je Merkel.

Merkel je rekla i da bi protokol o zaštiti podataka trebalo da bude dodat Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima koji datira iz 1966. godine.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Nemačke, Hans Peter Fridrih, sastao se u petak sa američkim državnim tužiocem Erikom Holdero i potpredsednikom Džoom Bajdenom. On je izjavio da zadovoljan sastankom, kao i da je američki program PRISM na “veoma ciljani” način služio za traženje informacija vezanih za terorizam.

Ovaj sastanak Merkelova je nazvala prvim korakom u razgovoru nemačkih i američkih eksperata, ali i da očekuje čvrsto obećanje američke vlade da će se pridržavati nemačkih zakona na nemačkom tlu, te da za sada nema dokaza da u prošlosti nije bilo tako, izveštava AP.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  EU bez zabrane za čipove i vozila iz Kine 
SBB

Tagovi: , ,

3 thoughts on “Merkel: Oštrija pravila o zaštiti podataka

Comments are closed.