Mesendžer ušao u Merkurovu orbitu

PCPress.rs ImageLetilica Mesendžer svemirske agencije NASA prošle nedelje je ušla u orbitu najtajnovitije planete Sunčevog sistema. Izgrađen kako bi odoleo strahovitoj vrelini blizu Sunca, Mesendžer nosi sedam naučnih instrumenata kako bi obavio prvo potpuno izviđanje geološko-hemijskog i geološko-fizičkog sastava planete kao i geološke istorije i atmosfere.

Mesendžer je programiran da napravi snimke različitih delova planete, uključujući severnog pola, gde neki naučnici pretpostavljaju da možda ima leda. To bi predstavljalo ogromno otkriće na planeti koja je toliko blizu Suncu da joj je površina jedanaest puta svetlija od Zemljine.

Kad je ušao u Merkurovu orbitu, Mesendžer je bio udaljen više od četrdeset pet miliona kilometara od Sunca i oko sto pedeset pet miliona kilometara od Zemlje. Kako bi postao prva letilica koja će ući u Merkurovu orbitu, Mesendžer je na misiji koja traje već šest godina. NASA je saopštila da je sledio putanju kroz unutrašnji Sunčev sistem, što je podrazumevalo jedno obletanje oko Zemlje, dva oko Venere i tri oko Merkura. Tokom drugog obletanja Merkura u jesen 2008, Mesendžer je poslao više od hiljadu dvesta snimaka površine planete ‒ zajedno s topografskim informacijama i podacima o atmosferi i magnetskim poljima.

Pročitajte i:  NASA dobila neobičnu ponudu od Jeffa Bezosa

Inače, naučnici agencije NASA proveli su čak dvadeset godina u izradi novih materijala i tehnologija za Mesendžer.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,