ePlaneta

Messenger Kids optužen za kršenje Zakona o zaštiti dece

Facebook je 2017. godine pokrenuo Messenger Kids koji je u stvari Facebook Messenger dizajniran za decu. S obzirom da Facebook želi da bude najveća društvena mreža na svetu, nije iznenađujuće što su počeli da ciljaju mlađu publiku u nadi da će na kraju i oni postati korisnici Facebook-a. Međutim, čini se da je nekoliko grupa u SAD-u koje se zalažu za zdravlje dece, optužilo Facebook da je prekršio zakon o zaštiti dece i zahtevaju da FTC istraži aplikaciju. 

PCPress.rs Image

Grupe tvrde da je aplikacija prekršila Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži, jer ne osigurava da je osoba koja pravi nalog za dete njegov roditelj i stoga ne može da da saglasnost u vezi sa prikupljanjem podataka. Grupe takođe optužuju Facebook i kažu da je njegova politika privatnosti „nepotpuna i nejasna“ kao i zbog otkrivanja podataka trećim stranama ili drugim Facebook uslugama za „široke, nedefinisane poslovne svrhe.“ Ovo zapravo nije prvi put da se Facebook suočava sa problemima vezanim za aplikaciju Messenger Kids.

Ranije ove godine advokati koji se bave zaštitom dece sugerisali su da Facebook treba da zatvori aplikaciju, tvrdeći da je „štetna“ i „sprečava zdrav razvoj dece“. Facebook je ranije tvrdio da je aplikacija kreirana uz roditeljsku pomoć, ali i stručnjaka za razvoj dece, ali sigurno postoji još mnogo osoba koje misle da deca ne bi trebalo da je koriste.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,