ePlaneta

Meta bi mogla biti kažnjena ogromnom novčanom kaznom zbog kršenja DMA zakona

Apple je već u problemima.

PCPress.rs Image

Sad je na redu Meta

Krajem juna, Evropska unija je objavila preliminarne nalaze da je Apple prekršio DMA zakon. DMA zakon je prva regulatorna akcija bloka od stupanja na snagu ovog zakona u martu. Sada je na redu Meta. EU je saopštila da je vlasnik Facebooka i Instagrama takođe prekršio DMA zakon. Evropska komisija je prvo pokrenula istrage protiv Apple-a, Mete i matične kompanije Google-a, Alphabet-a, odmah nakon što je DMA stupio na snagu.

Preliminarni izveštaji Komisije o Meti se fokusiraju na zabrinutosti oko Meti-nog modela “consent or pay“. Meta korisnicima daje mogućnost besplatnog pristupa svojim aplikacijama uz pristanak na deljenje podataka ili plaćanje kako bi zabranili njihovo prikupljanje. Prema saopštenju komsiije Meta “ne dozvoljava korisnicima da izaberu uslugu koja koristi manje njihovih ličnih podataka, ali je u svemu ostalom ekvivalentna usluzi baziranoj na ‘personalizovanim oglasima’.” Osim toga, Meta ne “dozvoljava korisnicima da slobodno daju pristanak za kombinovanje njihovih ličnih podataka.”

Pročitajte i:  Da li Instagram šteti mentalnom zdravlju tinejdžera

U skladu sa prethodnim izjavama, Komisija je zatražila od Mete da stvori “ekvivalentnu alternativu” koja ne zahteva plaćanje. Regulatorno telo EU ima vremena do kraja marta 2025. godine godinu dana nakon otvaranja istrage da donese konačnu odluku. Ako se utvrdi da je Meta prekršila DMA, mogla bi biti kažnjena novčanom kaznom u visini deset odsto svojih godišnjih globalnih prihoda.

Meta još uvek nije priznala nikakvu nepravilnost. “Pretplata bez oglasa prati smernice najvišeg suda u Evropi i usklađena je sa DMA. Radujemo se daljem konstruktivnom dijalogu sa Evropskom komisijom kako bismo okončali ovu istragu”, saopštila je Meta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *