Top50 Glas publike

Meta-botovi proizvedeni u jednom koraku sa medicinskim potencijalom

Inženjeri na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu razvili su „meta-botove“, koji su roboti veličine nokta koji mogu da se kreću, osećaju i upravljaju okolinom. Zapanjujuće je da su roboti u suštini spremni za upotrebu kada izađu iz 3D štampača, a sastoje se od piezoelektričnih aktuatora koji mogu da reaguju na ili generišu električnu energiju.

PCPress.rs Image

Roboti se sastoje od složene strukture komponenti koje im omogućavaju da se brzo savijaju i rotiraju. Istraživači se nadaju da će tehnologija dovesti do različitih medicinskih robota, kao što su samoupravljački endoskopi ili roboti za isporuku lekova koji mogu da se kreću do određenih regiona u telu.

Potencijal za minijaturne robote u medicinskom polju je ogroman, od malih hirurških robota do robota za isporuku lekova i svega između. Iako se čini da svake druge nedelje neko razvije još jednog malenog robota sa medicinskim potencijalom, nekoliko robota može da počne da radi nakon samo jedne sesije 3D štampanja. Obično većina malih robota (ili velikih robota po tom pitanju) zahteva niz složenih proizvodnih koraka za sklapanje različitih sitnih komponenti. Ovo nije samo nezgodno, već uveliko povećava složenost i veličinu rezultirajućeg uređaja i troškove.

Ova najnovija tehnologija obuhvata proizvodni proces u jednom koraku, a sve se dešava unutar 3D štampača. „Zamišljamo da će ova metodologija dizajna i štampanja pametnih robotskih materijala pomoći da se realizuje klasa autonomnih materijala koji bi mogli zameniti trenutni složeni proces sklapanja za izradu robota“, rekao je Xiaoyu Zheng, jedan od kreatora novih botova. „Sa složenim pokretima, višestrukim načinima senzora i programabilnim sposobnostima donošenja odluka koje su čvrsto integrisane, sličan je biološkom sistemu sa nervima, kostima i tetivama koji rade u tandemu kako bi izvršili kontrolisane pokrete.

Nakon štampanja, sve što je potrebno da meta-botovi rade je da ubacite malu bateriju. Štampana struktura uključuje senzorne komponente, aktuatore i strukturne komponente. Zapanjujuće, a ono što ih čini pravim robotima, uređaji mogu da donose sopstvene odluke na osnovu unosa senzora dok se kreću u fizičkom okruženju.

„Sa dvosmernim piezoelektričnim efektom, robotski materijali takođe mogu sami da osete svoje izvijanje, detektuju prepreke putem odjeka i ultrazvučnih emisija, kao i da reaguju na spoljašnje stimuluse kroz kontrolnu petlju povratne sprege koja određuje kako se roboti kreću, koliko brzo kreću i prema kojoj se meti kreću”, rekao je Huachen Cui, drugi istraživač uključen u studiju.

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: