Top50 Glas publike

Meta je kreirala AI alat za verifikaciju informacija sa Wikipedia portala

Godine 2020., Wikipedia-ina zajednica je bila zahvaćena skandalom kada se ispostavilo da je američki tinejdžer napisao 27.000 unosa na nepostojećem jeziku. Ponekad ljudi pokušavaju da uređuju unose na Wikipedia portalu iz loše namere, ali često činjenične greške potiču od nekog dobronamernog pojedinca koji napravi grešku.

Meta je kreirala AI alat za verifikaciju informacija sa Wikipedia portala

Meta AI model pokušava da razume reči i fraze unutar rečenice

Meta nudi pomoć u rešavanju ovog problema uz pomoć veštačke inteligencije. Kompanija je usmerila pažnju na citate. Problem sa fusnotama na portalu je u tome što ih ima previše da bi urednici platforme mogli da ih verifikuju. S obzirom da web sajt raste za više od 17.000 članaka svakog meseca, bezbroj citata je nepotpun, nedostaje ili jednostavno nije tačan. Meta je razvio AI model koji može automatski da skenira citate u velikom obimu kako bi potvrdio njihovu tačnost.

Takođe, može da predloži alternativne citate kada pronađe odlomak sa lošim izvorom. Kada AI procenjuje citate, koristi se model transformacije razumevanja prirodnog jezika koji pokušava da razume različite odnose reči i fraza unutar rečenice. Wikipedia trenutno ne koristi AI model za automatsku proveru citata, ali Meta se nada da će to ugraditi u platformu koju će urednici enciklopedije jednog dana koristiti.

Pročitajte i:  Meta u Irskoj kažnjena sa 400 miliona dolara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,