BIZIT 2022

Meta podnela tužbe zbog nedozvoljenog korišćenja podataka korisnika

Meta je podnela tužbu protiv firme koja se bavi iznajmljivanjem.

PCPress.rs Image

Kompromitovani podaci korisnika

Meta je podnela dve odvojene tužbe, jednu protiv kompanije Octopus i drugu protiv turskog državljanina Ekrem-a Ateša. Tužba u oba slučaja je podneta zbog neovlašćenog izvlačenja informacija i podataka korisnika Facebook-a i Instagram-a.

Octopus je američka podružnica kineske multinacionalne tehnološke kompanije koja pojedincima i kompanijama nudi usluge prikupljanja podataka. Octopus prodaje softver koji klijenti kompanije mogu koristiti za sopstvene kampanje izvlačenja podataka sa bilo kog veb sajta.

Navodno, ovaj softver je kompromitovao Facebook i Instagram naloge korisnika. Softver izvlači podatke koji su dostupni korisnicima kada su prijavljeni na svoje naloge, uključujući podatke njihovih prijatelja. Podaci uključuju mejl adresu, broj telefona, pol i i druge lične podatke o svakom Facebook i Instagram prijatelju koji je povezan sa određenim Octopus kupcem.

Meta navodi da je Octopus prekršio uslove korišćenja njenih platformi i Milenijumski zakon o zaštiti digitalnih autorskih prava tako što je ponudio automatizovanu uslugu „scraping-a“ i pokušao da izbegne otkrivanje od strane kompanije.

Pročitajte i:  Kompanija pod nazivom Meta tuži Facebook zbog krađe imena

Napad na određeni sajt

“Scraping” je automatizovani proces u kome botovi prolaze kroz veliki broj veb stranica, kopirajući podatke sa njih.

„Kompanije kao što je Octopus su deo „scraping“ industrije u nastajanju koja pruža automatizovane usluge svakom kupcu bez obzira na to na koga ciljaju i u koju svrhu,“ rekla je Meta. „Ova industrija čini „scraping“ dostupnim pojedincima i kompanijama koje inače ne bi imale mogućnosti za to.“

Što se tiče Ekrem-a Ateša, koga je Meta takođe tužila iz istog razloga kao i kompaniju Octopus, Meta kaže da je on koristio „automatizovane Instagram naloge” za prikupljanje informacija za više od 350.000 korisnika Instagrama. On je kasnije te podatke objavio na nizu kloniranih sajtova na kojima je bilo moguće videti podatke pojedinaca bez njihove dozvole.

Od početka 2021. godine, Meta je preduzela više radnji protiv Ekrem-a Ateša. Kompanija mu je zaključala nalog, poslala upozorenja i ukinula pristup raznim uslugama. Ovo nije prvi put da je Meta koristi pravne postupke da pokuša da zaustavi „scraping“ podataka. Kompanija je 2020. godine tužila turskog državljanina koji je skinuo podatke sa više od 100.000 Instagram profila.

Pročitajte i:  Meta zaradila milione od plasiranja lažnih oglasa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.