ePlaneta

Metal može sam da se izleči

Metal se leči sam u nanorazmeri.

PCPress.rs Image

Naučnik za materijale Bred Bojs ukazao je da materijali mogu sami da se zaleče u nanorazmeri. „Ono što smo potvrdili je da metali imaju prirodnu sposobnost da se izleče na nanoskali.“

Pukotine su posmatrane u nanorazmeri su se kroz vreme sasvim povukle i nestale. Naučnici ukazuju da na nanorazmeri metal nije jedini materijal koji može sam da se zaleči ali to ne može da uradi na drugom nivou. Iako se za sada čini da nije važna sposobnost samoizlečenja u nanorazmeri, to ne znači da u budućnosti ovakva informacija neće imati značaja.

„Očekivalo se da pukotine u metalima postanu veće, a ne manje. Čak i neke od osnovnih jednačina koje koristimo da opišemo rast pukotina isključuju mogućnost takvih procesa zarastanja.“

Novo otkriće objavljeno je u časopisu Nature a do njega se došlo slučajno. Grupa istraživača iz Sandia National Laboratories i Univerziteta u Teksasu posmatrala je komade platine prateći kako se pukotine usled zamora formiraju i šire. Platina je postavljena u vakuum i koristila se specijalno razvijena tehnika elektronskog mikroskopa koji provuku krajeve materijala oko 200 puta u sekundi. Nakon 40 minuta pukotine su počele da se smanjuju a zatim ih nije bilo uopšte.

Za istraživače ovakvo otkriće bilo je neočekivano. Trenutno se istražuje kako se ova informacija može koristiti u praksi. Neki istraživači smatraju da snovi o mostu koji je uvek u maksimalnoj snazi i nikada se ne haba mogu da postanu stvarnost.

Izvor: popularmechanics.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,