ePlaneta

Metina AI će za obuku koristiti objave na društvenim mrežama iz Evrope

Meta planira da počne da koristi sadržaj sa društvenih mreža iz Evrope za obuku svojih generativnih modela veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

EU pravila o privatnosti i transparentnosti

Meta će obučavati svoje Llama velike jezičke modele koristeći sadržaj koji su ljudi u Evropskoj uniji odabrali da podele javno na njenim platformama kao što su Instagram i Facebook.

Ovaj pomak čini da se pristup kompanije u Evropi približno izjednači sa načinom na koji tretira podatke koje unosi u svoje AI modele iz drugih delova sveta. Sve ovo prkosi strogim EU pravilima o privatnosti i transparentnosti.

Najviši rukovodilac politike Mete rekao je da kompanija koristi javne objave na Facebook-u i Instagram-u za obuku svojih Llama modela. On je naveo da kompanije isključuje privatne objave i poruke koje su podeljene samo sa prijateljima.

U aprilu kompanija je počela da objavljuje najnovije verzije Llama. Meta je tada “još uvek radila na pravom načinu da to učini u Evropi,” rekao je njen glavni direktor proizvoda.

Meta je navela prošlog meseca da će početi da obaveštava korisnike Facebook-a i Instagram-a u evropskom regionu i Velikoj Britaniji o tome kako koristi javne informacije podeljene na Metinim servisima za razvoj i poboljšanje AI.

Pročitajte i:  Google povećao emisiju štetnih gasova za 48%

Grupa za zaštitu privatnosti NYOB podnela je pritužbe osporavajući ovaj potez u zemljama širom Evrope. Grupa je navela da obaveštenja nisu dovoljna. EU pravila o privatnosti zahtevaju da Meta dobije saglasnost korisnika putem opt-in opcije.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *