TrendMicro

Micron planira smanjenja kapitalnih troškova

Micron Technologi Inc saopštila je da će smanjiti snabdevanje memorijskim čipovima i dodatno smanjiti svoj plan kapitalne potrošnje, pošto se poluprovodnička kompanija bori da očisti višak zaliha zbog pada potražnje.

PCPress.rs Image

Micron je bio prvi veliki proizvođač čipova koji je ranije ove godine oglasio alarm zbog pada potražnje za personalnim računarima i pametnim telefonima, suočenim sa decenijama visokom inflacijom.

Proizvođači čipova i kompanije za elektroniku, koje su se spremale da održe porast potražnje izazvane pandemijom i koje su se dugo borile sa ograničenjima ponude, ubrzo su se našle sa prenatrpanim zalihama.

Šira slabost prodrla je kroz industriju i sada utiče na sva krajnja tržišta od lične elektronike preko centara podataka do industrijskih. Indeks Philadelphia SE Semiconductor do sada je ove godine opao za preko 31%.

„Da bi se značajno poboljšao ukupni inventar… snabdevanje DRAM bitova će morati da se smanji, a rast snabdevanja NAND bitova će morati da bude znatno niži od prethodnih procena“, saopštila je kompanija.

Pročitajte i:  Micron će potrošiti do 100 milijardi dolara za izgradnju fabrike kompjuterskih čipova u Njujorku

Analitičar Wedbush Securities Matt Bryson je rekao da postoji potencijal za dužu tražnju koja bi verovatno opteretila širi tehnološki prostor.

Micron je najavio da smanjuje početne DRAM i NAND pločice – ili početni proces u proizvodnji poluprovodnika – za oko 20% u poređenju sa četvrtim kvartalom koji je završen 1. septembra.

Za 2023. kompanija očekuje da će njen rast ponude bitova iz godine u godinu biti negativan za DRAM i u jednocifrenom procentualnom opsegu za NAND.

Izgledi kompanije Micron verovatno „težaju prema percepciji da su dobavljači/poluprodavci komponenti već uneli nepovoljne uslove u svoje izglede, efektivno rizireći zalihe“, rekao je Bryson.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *