BIZIT 2022

Microsoft AI generiše veštački govor poput ljudskog mozga

Konverzija tekstualnih zapisa u govor postaje sve brža i inteligentnija, a jedini problem je to što sistemi veštačke inteligencije još uvek zahtevaju puno vremena za treniranje kako bi proizveli govor koji je uverljiv. Microsoft bi to uskoro mogao da promeni, budući da je na putu da sa timom kineskih stručnjaka pronađe efikasniji način za generisanje govora uz pomoć veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da su timovi udruženim snagama proizveli sistem veštačke inteligencije koji može da generiše veštački govor na osnovu samo 200 uzoraka, koji u proseku traju oko 20 minuta, te odgovarajućih transkripcija. Sistem se delimično oslanja na Transformers – duboke neuralne mreže koje grubo imitiraju ponašanje neurona u mozgu. Tako ove mreže svaki unos obrađuju efikasno, pa složene tekstove brzo transformišu u govor.

PCPress.rs Image

Dobijeni rezultati još uvek nisu savršeni, pa glas zvuči pomalo „robotski“, ali tačnost konvertovanih reči ide do čak 99,84%. Što je još važnije, ovaj bi sistem konvertovanje teksta u govor mogao da učini znatno pristupačnijim, budući da bi sistem koji nije zahtevan mogao da olakša posao malim kompanijama i pojedincima.

Pročitajte i:  Elon Musk pokazao prototip humanoidnog robota na Teslinom danu AI

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,