Top50 Glas publike

Microsoft: Bez lozinki za Windows 10

Microsoft planira da Windows 10 oslobodi lozinki, te se očekuje da prvo veliko ažuriranje u 2020. godine donese ovu novinu na sve uređaje sa ovim operativnim sistemom.

windows bez lozinki passworda šifre

Kako je najavljeno iz Microsofta, Windows 10 korisnici će uskoro moći da obezbede svoj operativni sistem bez lozinki (tj. šifri). Na ovaj način kompanija želi da olakša korisnicima rad, ali i da poveća bezbednost skrećući pažnju na dvostepenu autentifikaciju.

Tako će korisnici moći da se na Microsoft naloge loguju bez komplikovanih nizova simbola, a nalozima će pristupati preko Windows Hello skeniranja lica, skeniranja otiska prsta ili odgovarajućeg PIN koda. Opcija za lozinku će jednostavno nestati iz prostora za logovanje, a ukoliko se korisnici budu odlučivali za Windows verziju bez lozinki.

Kompanija se na ovaj korak odlučila iz jednostavnog razloga – lozinke su nepouzdane, budući da ih korisnici upotrebljavaju za različite naloge i na različitim uređajima, pa se retko odlučuju za dvo-faktorsku autentifikaciju koja povećava bezbednost. Tako iz kompanije tvrde da je PIN kod daleko sigurniji od lozinki, a zbog toga što se sklapa na osnovu nepoznatih varijabli, te se čuva samo na uređaju, ne i online.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Prenosivi računari

Tako je ovo još jedan korak ka budućnosti u kojoj neće biti potrebno da se brine o lozinkama, i u kojoj će se kao faktori za povećavanje bezbednosti koristiti lica, otisci prstiju i oči korisnika, te fizički ključevi.

microsoft windows 10 update ažuriranje PIN

Windows 10 bez šifri od 2020?

Iako su šifre deo naše svakodnevice, stručnjaci za bezbednost odavno znaju da one nisu značajna zaštita. Zbog toga je Microdoft konačno omogučio logovanje na Windows 10 uređaje bez klasične šifre. To će omogućiti Windows 10 update koji se planira za 2020. godinu. On će omogućiti logovanje uz pomoć softvera za prepoznavanje lica (Microsoft Hello), otiska prsta ili uz pomoć PIN-a. Kada je logovanje u Windows u pitanju, moramo da nepomenemo da je PIN već odavno prisutan kao opcija.

Iako je za mnoge PIN skoro isto što i šifra, tj. password, iz Microsofta garantuju da je to mnogo bezbednija opcija. Naime, lozinke su simetrični ključevi koji se pohranjuju na server, pa ako je on “provaljen” sve šifre su takođe otkrivene. PIN se, s druge strane, nalazi u lokalu u zaštićenom modulu. On je na ovaj način zaštićen od bezbednosnih upada, pa je samim tim mnogo bezbednija opcija. Zbog načina čuvanja PIN-a, valja naglasiti da je on beskoristan na nekom drugom uređaju, pa se na taj način isključuje mogućnost pristupa podacima na nekom drugom mestu.

Pročitajte i:  Microsoft je prestao da prodaje Windows 10, ali ga i dalje možete dobiti: Evo kako

dvostepena autentifikacija microsoft windows 10

Dvostepena autentifikacija predstavlja budućnost

Microsfot smatra da je najbezbedniji način zaštite dvostepena autentifikacija. Iz tgo razloga, Windows 10 će od 2020. godine omogućiti svim korisnicima rad u operativnom sistemu bez šifri. Već sada je moguće da kao korisničko ime stavite broj telefona, pa se u tom slučaju nasumično generiše lozinka koja stiže putem poruke na telefon. Nakon toga će biti potrebno da dokažete da ste to vi uz pomoć Microsoft Hello sistema, otiskom prsta ili PIN-om.

Kako su istakli predstavnici Microsofta u blogu, testiranja su već započela u ograničenom obimu, a možete se i sami priključiti ukoliko ste se prijavili za Microsoft Insider Program i imate ažuriran Windows 10 operativni sistem. U tom slučaju možete da aktivirate opciju bez lozinki aktiviranjem opcije u direktorijumu Settings > Accounts > Sign-in options. Tamo ćete naići na opciju Make your device passwordless koju treba da aktivirate. Na ovaj način ćete podesiti logovanje u sve Microsoft naloge na Windows 10 uređajima tako da ne traže šifru već dvostepenu autentifikaciju.

Pročitajte i:  Microsoft će uskoro ponuditi ustupke EU

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,