BIZIT Seminar

Microsoft će 24. juna predstaviti novi Windows

Microsoft je objavio da će zvanično predstaviti novu verziju Windows operativnog sistema 24. juna. Kompanija je počela da šalje pozivnice predstavnicima medija, a događaj će voditi Microsoft CEO, Satya Nadella i CPO, Panos Panay.

windows

Najava događaja usledila je nakon vesti da kompanija prekida razvoj Windows-a 10x, varijante OS-a koji je inicijalno bio zamišljen za uređaje sa dva ekrana. Kasnije je Windows 10X fokus usmeren ka klasičnim uređajima sa jednim ekranom, koji bi trebali da budu konkurencija Chrome OS uređajima. Ipak i od toga se odustalo, a Microsoft je neke od 10X funkcionalnosti ugradio u novi OS.

Windows 10 naslednik, ili neka bočna varijanta?

Kada je lansiran, Windows 10 je bio odlična kombinacija najboljih funkcionalnosti Windows-a 7 i 8. Doneo je „čist“ desktop sa podrškom za ekrane osetljive na dodir, a kasnije je vraćen i Start Menu. To je bio prvi OS koji je nastao pod vođstvom Nadelle, koji je preuzeo vođstvo nad kompanijom 2014. godine od Steve Ballmer-a.

Jedna od najvećih promena koju je Nadella uveo, bila je da je Windows 10 bio besplatan prvih godinu dana (a za neke korisnike i duže). To je bila ogromna promena u strategiji kompanije koja je do tada naplaćivala svako novo izdanje. Ovim potezom, Nadella je ohrabrio korisnike da pređu sa Windows-a 7 ili 8 na Windows 10.

Pročitajte i:  Microsoft ukida ograničenja na Bing-ove AI alate za ćaskanje

Ostaje nam još samo tri nedelje da vidimo hoće li ponovo biti učinjeno nešto tako, kao i da saznamo koje sve novitete donosi novi OS.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,