Top50 Glas publike

Microsoft će obaveštavati korisnike da uskoro prestaje podrška za Windows 8.1

Microsoft će od jula početi da šalje notifikacije Windows 8.1 korisnicima da će podrška za ovaj operativni sistem prestati 10. januara 2023. godine.

windows 8.1

Inače, podrška za Windows 8 je prekinuta još 2016. godine, ali je za Windows 8.1 produžena prilično dug period. Interesantno je da za ovaj OS neće biti ponuđena opcija „Extended Security Update (ESU)“, pa poslovni korisnici neće biti u mogućnosti da produže podršku dodatnom pretplatom. Drugim rečima, ako neko od poslovnih korisnika upotrebljava Windows 8.1 moraće da počne da razmišlja o prelasku na noviju verziju ukoliko ne želi da ostane bez bezbednosnih update-ova.

Inače, Windows 8.1 mnogi korisnici ne smatraju operativnim sistemom, već „samo“ velikom nadogradnjom Windows-a 8. S obzirom da filozofiju Windows-a 8, kao OS-a prvenstveno namenjenog za mobilne uređaje, korisnici jednostavno nisu prihvatili, u Windows-u 8.1 vraćeno je Start dugme, oko kojeg je bilo najviše protesta.

Uostalom, cela ta „Windows 8 era“ ostaće zapamćena kao jedan veliki promašaj Microsoft-a. U želji da modernizuju UI, pod uticajem konkurencije iz Apple-a, sve što su uspeli je bilo da su od sebe odbili mnoge, do tada lojalne, korisnike.

Pročitajte i:  Microsoft podneo patentni zahtev za prikaz personalizovanih reklama u igrama

Kako god bilo, (retki) Windows 8.1 korisnici će imati pola godine da odluče šta će da rade. Opcije im nisu baš ružičaste. Jedna od njih je da i dalje ostanu na istom OS-u, uz gubitak podrške Microsoft-a. Druga opcija je da pređu na Windows 11, ali to će verovatno podrazumevati i kupovinu novog hardvera, jer većina mašina na kojima radi Windows 8.1 nije kompatibilna sa Windows 11. Treća, možda u ovom trenutku i najbezbolnija varijanta, je prelazak na Windows 10.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,