TrendMicro

Microsoft donosi metaverzum u Teams

Microsoft Mesh for Teams, najavljen ove nedelje, daće korisnicima mogućnost da se pridruže udaljenim i hibridnim sastancima kao avatari sa opcijom da izgrade čitave virtuelne svetove u timovima. Microsoft će uvesti metaverzum u Teams lansiranjem Mesh for Microsoft Teams koji će biti predstavljen 2022. godine.

PCPress.rs Image

Ova funkcija kombinuje mogućnosti mešovite stvarnosti Microsoft Mesh platforme najavljene ranije ove godine koja omogućava ljudima na različitim lokacijama da se pridruže zajedničkim holografskim iskustvima, sa alatkama za produktivnost Microsoft Teams-a.

Najavljujući novu funkciju, Microsoft je rekao da su njegovi stručnjaci za produktivnost uočili dve stvari: radnici na daljinu su efikasniji nego što su poslovni lideri ranije zamišljali, ali su im takođe nedostajali. Dok su se ljudi osećali prisutnije i angažovanije kada su video kamere uključene za virtuelne sastanke, video opcija može biti nezgodna, zahtevajući od korisnika da se pridruži kao video slika, koja može da se zamrzne zbog loše veze.

Mesh će se nadovezati na postojeće funkcije Teams-a kao što su Together Mode i Presenter Mode koji daljinske i hibridne sastanke čine kolaborativnijim i impresivnijim.

Pročitajte i:  Cisco u partnerstvu sa Microsoft-om

Međutim, Mesh for Teams kome će svako moći da se pristupi putem pametnih telefona, laptopova ili slušalica mešovite realnosti  je kapija u metaverzum, novu viziju interneta.

Virtuelna stvarnost

Prvi korak koji će većina korisnika Mesh for Teams preduzeti je da se pridruže standardnom Teams sastanku kao prilagođeni avatar umesto kao statična slika ili na video snimak. Organizacije takođe mogu da grade impresivne prostore takozvane metaverze unutar timova. Korisnici mreže Mesh for Teams mogu da ponesu svoje avatare u razne prostore da se mešaju i sarađuju na projektima i iskuse slučajne susrete koji izazivaju inovacije.

Rad na ovakvim platformama su već bili poznati u Microsoft-ovom radu sa Accenture-om. Pre pandemije, globalna firma za profesionalne usluge izgradila je „virtuelni kamp“ gde je bilo ko od njenih 600.000 zaposlenih iz bilo kog dela sveta mogao da se okupi za potrebe prezentacije, zabave i drugih događaja, nazvan Nth Floor. Ovaj virtuelni prostor je zatim dobio još jedan slučaj upotrebe uključivanje novih zaposlenih, kada je nastupila pandemija Covid19.

Pročitajte i:  Microsoft je dozvolio igrice tokom sastanka

Novi zaposleni se sastaju u timove gde dobijaju uputstva o tome kako da kreiraju digitalniog avatara i pristupe One Accenture Park-u, zajedničkom virtuelnom prostoru koji podseća na futuristički zabavni park, sa centralnom konferencijskom salom, virtuelnom salom za sastanke kroz koju prolazi svaka novozaposlena grupa zajedno.

 

Sledeće godine nova tehnologija

Desetine hiljada novozaposlenih je već posetilo One Accenture Park, dok je još hiljade Accenture-ovih radnika koristilo laptopove i VR slušalice da prisustvuju događajima u drugim virtuelnim kancelarijama Accenture-a, uključujući digitalnog blizanca nedavno otvorene Accenture-ove kancelarije One Manhattan West-a u Njujorku.

Kada Mesh for Teams počne da se koristi u prvoj polovini 2022. godine, korisnici će imati različite opcije za izbor da kreiraju i pridruže se sastanku Teams-a kao jedinstveni, personalizovani avatar. Ostali učesnici će takođe biti predstavljeni avatarima ili će koristiti statičnu sliku ili oblačić sa inicijalima.

Tehnologija će se razvijati tokom vremena i poboljšavati na svim uređajima, od telefona do VR slušalica, od laptopa sa jednim mikrofonom do HoloLens-a sa šest mikrofona i 16 kamera. Šta god da je uređaj, tehnologija mešovite stvarnosti će svakom korisniku dati avatara koji pruža osećaj prisustva, što im omogućava da budu izražajni kada ne žele da budu pred kamerom.

Pročitajte i:  Microsoft Teams uvodi nove opcije za znakovni jezik

Mesh for Teams će takođe biti predstavljen sa unapred izgrađenim obogaćenim prostorima za različite kontekste. Vremenom će organizacije moći da izgrade prilagođene imerzivne prostore kao što je Nth Floor sa Mesh-om i da ih rasporede u timove.

Izvor: AVMagazine

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,