BIZIT Seminar

Microsoft dostigao vrednost od 2 biliona dolara

Korporacija Microsoft zvanično je prešla tržišnu vrednost od 2 biliona dolara. Tehnički gigant je tek druga američka kompanija koja je dostigla takvu procenu, a ispred nje je za sada jedino Apple. Naftna kompanija Saudi Aramco, koja je javno izašla 2019. godine, takođe je prethodno prešla tu granicu, iako je njena tržišna kapitalizacija u poslednje vreme iznosila 1,88 biliona dolara.

Microsoft dostigao vrednost od 2 biliona dolara.

Microsoft zvanično ušao u najelitniji klub

Microsoft-ova tržišna kapitalizacija premašila je 2 biliona dolara tokom prošle nedelje, a cena njegovih akcija popela se za 1,1% na 265,51 dolara. Kompanija je dostigla prekretnicu od 2 biliona dolara nešto više od dve godine nakon što je prvi put prešla granicu tržišne kapitalizacije od bilion dolara. Pandemija Covid-19 podstakla je naglu potražnju Microsoft-ovih proizvoda, jer ljudi sve više vremena provode na svojim računarima.

Microsoft-ove akcije porasle su za 64% od marta 2020. godine, kada su blokade zbog pandemije počele da stupaju na snagu u SAD-u. Apple-ova tržišna vrednost je prošlog avgusta prešla 2 biliona dolara, a trenutno iznosi 2,24 biliona dolara. Microsoft se približio ovoj cifri, a iza njega su Amazon čija je tržišna kapitalizacija dostigla 1,77 biliona dolara, i Google koji je dostigao vrednost od 1,67 biliona dolara.

Pročitajte i:  Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI

Izvor: CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi:

2 thoughts on “Microsoft dostigao vrednost od 2 biliona dolara

  • 30. June 2021. at 11:26
    Permalink

    Na sajtu “Matematika osnovcima” možete pronaći kako se izgovaraju jedinice veće od milijarde. Upravo je u srpskom jeziku izraz za hiljadu milijardi – bilion. Dakle, Microsoft je dostigao tržišnu vrednost od dve hiljade milijardi dolara, odnosno dva biliona dolara. Verovatno ste pod utiskom engleskog jezika u kome broj bilion označava milijardu, a trilion označava ono što je u srpskom bilion.

  • 29. June 2021. at 11:30
    Permalink

    Skolo gde si!? Koji vam je broj bilion!?To je izgleda samo u Srpskom jeziku i kod nasih prepismenih novinara postojeci broj. Ostatak univerzuma ne zna za tu cifru

Comments are closed.