Top50 Glas publike

Microsoft Edge čita sajtove čovekolikim glasom

Microsoft-ov browser Edge ima korisnu funkciju koje možda niste bili svesni: može da čita veb sajtove naglas. Sada ju je Microsoft učinio značajno boljom, dodajući cloud-powered glasove koji zvuče manje poput robota iz 50-ih godina prošlog veka a više poput modernog glasovnog asistenta.

PCPress.rs Image

Ova funkcija je dostupna u najnovijim developer i canary build-ovima Edge-a, to jest, novoj Chromium-powered verziji. Kada odaberete neki tekst, kliknete ga desnim tasterom miša i dodirnete „pročitaj naglas,“ moći ćete da odaberete između različitih glasovnih opcija.

Dok neki od glasova koji su dati kao opcija i dalje zvuče robotski, druge pokreću neuronske mreže, što čini da zvuče kao „najprirodniji glasovi dostupni danas.“ Potrebna je internet veza – glas će u svom imenu imati „online“, ali ako već pretražujete internet, to verovatno neće predstavljati problem.

Nova padajuća lista glasova takođe olakšava odabir jezika koji nisu engleski, mada trenutno samo neki od njih podržavaju neuronski text-to-speech. Konačno, Microsoft je dodao neke od svojih verzija glasova u većoj rezoluciji, mada i one zahtevaju internet vezu naravno.

Pročitajte i:  Microsoft i Activision Blizzard u borbi sa FTC-om

Glasovi koriste JavaScript SpeechSynthesis API, omogućavajući programerima da ih iskoriste i stvaraju realistična govorna iskustva na mreži, za šta je opet potrebna nova verzija Edge-a. Za više informacija o tome zašto se Microsoft odlučio da se prebaci na Chromium, ili kako da ga sami isprobate, možete pogledati u Microsoft-ovom zvaničnom blog postu ovde.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,