Top50 Glas publike

Microsoft Edge i Google Chrome – veliki upgrade

Microsoft i Google sarađuju na novom skupu API-ja za svoje web browsere zasnovane na Chromium-u koji proširuju funkcionalnost copy-and-paste funkcije.

PCPress.rs Image

Copy-and-paste funkcija može biti vrlo značajna

Trenutno Chrome i Edge dozvoljavaju korisnicima da kopiraju mali izbor uobičajenih formata fajlova između weba i aplikacija za računare, uključujući jpg, png, HTML i nekoliko drugih.

Međutim, novi API-ji Pickle Clipboard-a mogli bi uskoro proširiti kompatibilnost na niz tipova fajlova, kao što su .docx (koristi se u Microsoft Word-u) i TIFF (format slike popularan za grafički dizajn). Ako ih programeri usvoje, novi API-ji mogu stvoriti scenario po kojem korisnici mogu slobodno kopirati fajlove između progresivnih web aplikacija (PWA) i softvera instaliranog na Windows, macOS i mobilnim platformama. Na primer, korisnici operativnog sistema Windows mogli su preko File Explorer-a kopirati dokumente u clipboard i nalepiti ih direktno u web-aplikaciju Google Docs bez nailaženja na probleme sa kompatibilnošću.

Prema projektnim dokumentima koje je pregledao WindowsLatest, API-i Pickle Clipboard takođe će omogućiti programerima da kreiraju prilagođene formate clipboarda. Copy-and-paste funkcija može izgledati beznačajno, ali zapravo igra centralnu ulogu u mnogim aspektima računarskog iskustva i pretraživanja weba. I ovo nikako nije prvi Microsoftov pokušaj da pojednostavi funkciju poslednjih meseci, kako u Windows 10, tako i u Edgeu. U avgustu je Microsoft predstavio novu Windows 10 privremenu memoriju sa namenskim panelom za multimedijalne sadržaje, poput emoji-ja i GIF-ova. Ova nadogradnja je takođe proširila funkciju istorije clipboarda tako da uključuje slike i HTML sadržaj, kao i tekst.

Pročitajte i:  Funkcija voice-to-text Google Docs dobija velike nadogradnje

Kasnije tokom godine, Microsoft je najavio poboljšanja uslužnog programa Cloud Clipboard, koji omogućava korisnicima da kopiraju i nalepe stavke na više uređaja. Umesto sinhronizacije sadržaja clipboarda isključivo na Windows 10 uređajima, korisnici alatke SwiftKey tastatura u vlasništvu Microsofta za Android takođe sada mogu da iskoriste prednost ove alatke. U međuvremenu, Microsoft Edge je nedavno dobio Link Format opciju koja omogućava korisnicima da zalepe web sadržaj kao običan tekst, zamenjujući svako neželjeno formatiranje. Nova funkcija pod nazivom Shared Links takođe je trenutno na testiranju. Kada ova funkcija bude aktivna, korisnicima će omogućiti pristup istoriji koja se može pretraživati, što olakšava ponovno pronalaženje sadržaja koji su kopirali i delili.

Izvor: Techradar

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,