ASUS Zenbook

Microsoft Edge upozorava na kompromitovane lozinke

One koji često koriste Microsoft Edge  mogla bi da obraduje vest da je Microsoft nedavno objavio novo ažuriranje za ovaj pregledač. U pitanju je nova bezbednosna opcija koja detektuje kada je neka lozinka kompromitovana i korisnika o tome obaveštava.

Budući da je u poslednjih nekoliko godina procurelo mnogo korisničkih podataka, veliki je broj onih koji i dalje koriste bar jednu kompromitovanu lozinku. Istina je da već postoje web sajtovi na kojima lozinke mogu da se provere, ali je sigurno da su retki oni koji često proveravaju svoje podatke. Edge Password Monitor rešava ovaj problem, i to na praktičan način koji od korisnika ne zahteva dodatne napore.

Microsoft nije prva kompanija koja je korisnicima ponudila ovo rešenje, te Chrome i Firefox nude slične mere. Najveća razlika je u tome što Microsoft koristi takozvanu „homomorfnu enkripciju“, koja omogućava baratanje enkriptovanim podacima bez potrebe da se prethodno dešifruju. To znači da niko, čak ni Microsoft, neće biti u mogućnosti da čita lozinke koje se proveravaju.

Pročitajte i:  Microsoft-ovo poboljšanje pristupačnosti započinje AI unapređenjima za Office

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Data centri - specijalno izdanje

Tagovi: , , , , , ,