BIZIT Seminar

Microsoft Edge za Linux – stabilna verzija

Microsoft Edge za Linux je dostigao stabilan status nakon što je proveo više od godinu dana u razvoju.

PCPress.rs Image

Bez zvanične majave Microsofta

Web browser zasnovan na Chromium-u je debitovao na Linux-u prošlog oktobra, pre nego što je stigao u beta verziju u maju. Kako je izvestio Sophos, stabilna verzija Microsoft Edge-a za Linux je sada dostupna u zvaničnim Microsoft Edge Linux repozitorijumima. To je verzija 95, baš kao i najnovije stabilno izdanje za Windows. Nije bilo zvaničnog saopštenja Microsofta da najavi ovaj dolazak. Bez obzira na to, korisnici Linuxa trenutno mogu da instaliraju stabilnu verziju Microsoft Edge-a na Ubuntu, Fedoru i druge podržane distribucije Linuxa, bez čekanja. Ako već koristite Microsoft Edge dev verzije, možete instalirati stabilnu verziju iz repo-a koji ste već konfigurisali. Samo otvorite novi terminal i pokrenite sledeću komandu: sudo apt install microsoft-edge-stable

Možete jasno razlikovati verzje. Ako nemate instaliran Microsoft Edge Dev ili Beta, uskoro ćete moći da preuzmete zvanično stabilno izdanje sa zvanične web lokacije Microsoft Edge. Trenutno, međutim, na zvaničnom sajtu i dalje piše da „Linux nije podržan“, a web lokacija Edge Insiders pruža samo Linux beta i programe za instalaciju. Mozilla Firefox je verovatno najpopularniji web browser među ljubiteljima Linuxa, a na drugom mestu je Google Chrome ili vanilla Chromium.

Pročitajte i:  Internet Explorer otišao s Windows 10 uređaja

Pa zašto koristiti Edge? Oni koji ga zagovaraju kažu da je brz, kompatibilan, podržava Chrome ekstenzije i ima solidna podešavanja privatnosti (iako su neka od njih podrazumevano omogućena, pa obavezno konfigurišite stvari po svom ukusu ako ga isprobate). Ništa što Microsoft može da uradi nikada neće biti univerzalno voljeno od strane svih Linux korisnika. Ali bolje je imati izbor da ne koristite njihov browser nego da uopšte nemate izbora da ga koristite.

Izvor: Omgubuntu

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,