Vertiv

Microsoft, Google i Facebook protiv izraelskog prodavca spyware opreme

Nekoliko gigantskih firmi, uključujući Microsoft, Google, Cisco i VMWare, se pridružilo borbi protiv izraelske kompanije NSO Group. Akciju je pokrenuo Facebook, a kada je WhatsApp 2019. godine tužio ovu kompaniju zbog prodaje spyware opreme.

Tužba se zasniva na tvrdnji da je oprema kompanije NSO Group korišćena tokom napada na 1.400 uređaja, a preko ranjivosti u okviru WhatsApp servisa. Optužena kompanija je pokušala da se pozove na „međunarodni imunitet“, budući da opremu prodaje i stranim vladama, ali je ovaj zahtev u julu odbačen. Microsoft je u jednom saopštenju objasnio da NSO Group nikako ne bi smela da dobije imunitet, budući da su poslovi kojima se bavi više nego zabrinjavajući, te bi imunitet samo omogućio da se i dalje bavi opasnim radnjama, bez ograničenja koja donose zakonski okviri.

Ističe se da bi alati NSO Group mogli da budu vrlo opasni ukoliko dođu u pogrešne ruke, pa bi opasnost bila daleko veća ukoliko bi do ove spyware opreme došle i privatne kompanije. Radi se o tome da vlade moraju da brinu o odnosima sa drugim zemljama, te o bezbednosti građana, dok privatne kompanije nemaju takvih briga. Mnogi izveštaji ukazuju na to da je oprema kompanije NSO Group prethodnih godina korišćena za napade na novinare i političke disidente, pa su meta bili i zaposleni agencije Al Jazeera, španski političari i meksički novinari.

Pročitajte i:  Google će zvanično podržati Chrome OS na starim PC računarima

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press - Top50 2020
Tagovi: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.