Microsoft: hakeri napali proizvođače COVID-19 vakcina

Sajber napadi nastali u Severnoj Koreji i Rusiji bili su usmereni na kompanije koje sprovode istraživanje vakcina i tretmana protiv COVID-19, rekao je Microsoft u novom blogu.

PCPress.rs Image

Ne zna se koje su kompanije ciljane ni da li su neki podaci ugroženi

Kompanija kaže da su napadi bili usmereni na sedam vodećih farmaceutskih kompanija i istraživača iz SAD-a, Kanade, Francuske, Indije i Južne Koreje. „Među ciljevima su većina proizvođači koji imaju COVID-19 vakcine u različitim fazama kliničkih ispitivanja“, navodi se u blogu Toma Burta, korporativnog potpredsednika kompanije Microsoft za bezbednost i poverenje kupaca. Microsoft nije imenovao kompanije niti pružio detalje o tome koje su informacije možda ukradene ili ugrožene, ali je rekao da je obavestio organizacije i ponudio pomoć tamo gde su napadi bili uspešni. Prema Microsoftu, većinu napada blokirala je njegova bezbednosna zaštita.

Hakeri su koristili različite metode za izvođenje napada. „Uznemirujuće je što su se ovi izazovi spojili, jer se sajber napadi koriste za ometanje zdravstvenih organizacija koje se bore protiv pandemije“, napisao je Burt. “Mislimo da su ovi napadi nesavesni i da treba da ih osudi celo civilizovano društvo.” Novi slučajevi koronavirusa su u porastu širom SAD-a i drugih delova sveta, ali postoje neki obećavajući znaci u razvoju vakcine. Pfizer i BioNTech objavili su da je njihova vakcina efikasna u prevenciji simptoma COVID-19 u kliničkim ispitivanjima. Te preliminarne podatke još nisu ispitali nezavisni istraživači, ali stručnjaci su vest nazvali „izuzetno ohrabrujućom“.

Pročitajte i:  Microsoft priprema preduzeća za osmonedeljnu „Extended Stable“ verziju Edge-a

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: