Microsoft i Intel: Projekat koji malver pretvara u slike

Microsoft i Intel osmislili su novi pristup klasifikaciji malvera, a u pitanju je projekat koji je poneo ime STAMINA (Static Malware-as-Image Network Analysis).

PCPress.rs Image

Vizualno učenje je brže

Radi se o tome da se maliciozni kod pretvara u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže da uče o malveru. Tako se kod pretvara u nizove piksela koji formiraju slike čija veličina zavisi od veličine fajla iz kojeg su nastale. Obučena neuralna mreža potom analizira novodobijene slike, i utvrđuje koji je deo u okviru konvertovanog fajla maliciozan. Sistem je treniran uz pomoć velike količine podataka koju je Microsoft sakupio iz Windows Defender instalacija, a STAMINA se već pokazala kao efektna, iako postoje određeni problemi kada su u pitanju slike nastale iz velikih fajlova.

PCPress.rs Image

Većina sistema za detekciju malvera se oslanja na ekstrakciju binarnih otisaka u okviru nekog malvera, ali je takav sistem prilično nepraktičan. Pretvaranje malicioznih fajlova u slike moglo bi da ubrza proces, te dovede do stvaranja sistema kojima ne bi mogao da promakne ni jedan maliciozni momenat.

Pročitajte i:  Programeri malvera se okreću „egzotičnim“ programskim jezicima 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,