BIZIT 2022

Microsoft ima sopstvenu Linux distribuciju – CBL-Mariner

Nije tajna da je Microsoft pokazao dosta interesovanja za Linux u prethodnim godinama – jedan od dokaza za to je Windows Subsystem for Linux. Ipak, mnoge će iznenaditi činjenica da Microsoft poseduje i sopstvenu Linux distribuciju. 

cbl-mariner

U jednom od blogova koje je postavio Juan Manuel Rey, član Microsoft Azure Team-a, objavljeni su detalji koji ukazuju na to. Tu se navodi da Microsoft inženjeri koriste CBL-Mariner distribuciju za kreiranje sopstvene cloud infrastrukture i edge proizvoda i servisa. U svom blogu Rey je doslovno napisao „Pakao se smrzava, jer mi u Microsoft-u imamo svoju Linux distribuciju“. Nakon toga je objasnio da je u pitanju distribucija za internu upotrebu i nije namenjena za javnu upotrebu. Takođe, naveo je da CBL-Mariner dosta podseća na Fedora ili Photon-OS distribucije.

Korisnici koji su zainteresovani za ovu distribuciju mogu da pogledaju i preuzmu izvorni kod sa GitHub-a, ali ne postoji ISO ili instalacioni fajlovi. Ipak, to vas ne sprečava da sami kompajlirate kod. Distribuciju je napravila Microsoft Linux System Group, tim koji stoji iza Windows Subsystem for Linux v2. Ako vas zbunjuje ime distribucije, treba znati da je CBL skraćenica od Common Base Linux.

Pročitajte i:  Hibridni rad – Kako smo se prilagodili i šta smo naučili kroz proces prilagođavanja

Izvor: BetaNews

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,