Top50 Glas publike

Microsoft investira milijardu dolara u OpenAI

Microsoft je objavio da će investirati milijardu dolara u OpenAI, kompaniju koju je osnovao Ilon Mask. Ove dve kompanije će zajedno raditi na razvoju superkompjuting tehnologija i AI-ja za Microsoft Azure.

PCPress.rs Image

Sa druge strane, OpenAI će raditi ekskluzivno na Microsoft-ovom cloud-u. Krajnji cilj ovog partnerstva je igradnja artificial general intelligence (AGI) tehnologije koja će biti sposobna da oponaša ljudski intelekt.

OpenAI inače razvija AI koji bi mogao da pobedi ljudske igrače. Pored toga, rađeni su i eksperimenti u kojima je pisao uverljive lažne vesti i na poboljšanju spretnosti robotskih ruku.

Mask je napustio kompaniju koju je osnovao zato što je bio zabrinut zbog opasnosti koje bi AI mogao da donese. Ovo partnerstvo bi moglo da pomogne da se unaprede neke od neobičnih Maskovih ideja kao što su povezivanje senzora sa ljudskim mozgom. U saopštenju za medije koje je izdato ovom prilikom, navodi se i da će se AGI baviti pitanjima klimatskih promena, pristupačne i kvalitetne zdravstvene zaštite i personalizovanog obrazovanja.

Pročitajte i:  Uzroci masovnih otpuštanja u velikim tehnološkim kompanijama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,