BIZIT 2022

Microsoft ipak pokušao da proda tehnologiju prepoznavanja lica službi DEA

Iako je Microsoft objavio da neće prodavati tehnologiju prepoznavanja lica lokalnim policijama, ispostavilo se da nisu tako rezervisani kada su u pitanju federalna vlast i obaveštajne službe. ACLU je objavio poruke i email poštu u kojoj se jasno vidi da je Microsoft stavljao na raspolaganje tehnologiju za prepoznavanje lica Upravi za suzbijanje droga, i to u periodu od septembra 2017. godine do novembra 2018.

Microsoft prepoznavanje lica

DEA bi mogla da zloupotrebi ovu tehnologiju

Pre samo par dana Microsoft je objavio da neće prodavati tehnologiju za prepoznavanja lica lokalnoj policiji, međutim ispostavilo se da su veoma zainteresovani da tako pregovaraju sa federalnim vlastima. Podaci koji su procureli pokazuju da je Microsoft ovu tehnologiju već davao na korišćenje Upravi za suzdbijanje droga, a toliko su daleko otišli da su ugošćavali osoblje DEA na brojnim treninzima i obukama, a čak je postojao i pilot program.

ACLU je tokom 2019. godine tužio DEA i FBI zbog zloupotrebe tehnologija, a u sve to bio je umešan Microsoft. Smatra se da bi DEA mogla da zloupotrebi tehnologiju prepoznavanja lica da špijunira ljude koji protestuju zbog policijske brutalnosti. Kompanija Microsoft je na sve odgovorila da brani savezne ugovore iz prošlosti, ali i da zbog ugovora ne ulaze u detalje za šta će se tehnologija koristiti. Nema sumnje da postoji velika verovatnoća da će tehnologija kao što je ova uskoro biti zloupotrebljena.

Pročitajte i:  Problemi u radu Microsoft servisa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: