PC Press Studio

Microsoft je objavio izvorni kod 3D Movie Maker-a

Microsoft je otvorio kod za 3D Movie Maker program koji je razvijen pre 27 godina. Kompanija je to uradila zahvaljujući objavi na Twitter-u. Twitter profil Foone zatražio je od tehnološkog giganta izvorni kod programa kako bi mogao da ga dalje proširi i razvije.

PCPress.rs Image

Cilj je proširiti funkcionalnost softvera

Microsoft ne poseduje BRender, mehanizam 3D renderovanja koji se koristi u 3D Movie Maker-u, što je potencijalno predstavljalo problem, ali onaj koji ga poseduje rekao je da bi rado otvorio kod ako pronađe kopiju. Srećom, neko je zadržao kopiju i Microsoft je uspeo da objavi kod programa u celini.

3D Movie Maker, koji je objavljen 1995. godine, daje korisnicima jednostavan način da kreiraju filmove postavljanjem crtanih likova i rekvizita u unapred renderovana okruženja.

Prema izveštaju PCGamer-a, Foone planira da ažurira program kako bi mogao da radi na modernim računarima, kao i da doda funkcije koje će olakšati deljenje realizovanih video zapisa.

„Očekujemo da ćemo osnovnu modernizovanu verziju dobiti u narednih mesec do nekoliko meseci, u zavisnosti od toga na koliko problema naiđemo“, prenosi PCGamer.

Pročitajte i:  Microsoft predstavio AI model koji razume sadržaj slika

Originalni izvorni kod za projekat je sada na GitHubu koji je dostupan samo pod MIT licencom kao otvoreni kod. Prema izveštajima RockPaperShotgun-a, BRender mehanizam za renderovanje takođe je korišćen za igre kao što su Carmageddon 1 i 2, tako da bi objavljivanje koda potencijalno moglo da dovede do ažuriranih verzija koje mogu da rade lako na modernim računarima.

Cilj je proširiti funkcionalnost softvera a da pritom ostane jednostavan i lak za korištenje kao original.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,