BIZIT 2022

Microsoft je obrisao MS Celeb bazu za prepoznavanje lica

Microsoft je sproveo u delo svoju nameru da se propisno reguliše upotreba tehnologije prepoznavanja lica. Oni su, bez mnogo pompe, obrisali svoju MS Celeb bazu, koja sadrži 10 miliona fotografija više od 100.000 različitih ljudi.

PCPress.rs Image

Ova baza je zvanično predstavljena 2016. godine, a Microsoft je tada za nju rekao da je to najveća javno dostupna baza za prepoznavanje lica. Upotrebljavana je prvenstveno za treniranje sistema za prepoznavanje lica, a koristile su je velike tehnološke kompanije, ali i istraživačke ustanove koje pripadaju vojsci. Osobe koje su bile u bazi nisu pitane za dozvolu, ali se radi o ljudima koji se mogu nazvati „celebrity“-jima (odatle je nastalo i ime baze), pa su njihove fotografije preuzimane sa Interneta, sa sajtova koji su ih držali pod Creative Commons licencom.

Međutim, istraživač Adam Harvi je otkrio da se u bazi nalaze i lica osoba koje Financial Times naziva „sporno“ privatnim osobama, kao što su novinari koji se bave temama bezbednosti i sigurnosti. Takođe, ovaj istraživač kaže da, bez obzira što je baza obrisana, podaci iz nje i dalje postoje na web-u. Oni se i dalje nalaze na hard diskovima u kompanijama koje su ih upotrebljavale, a vrlo je moguće i da su odatle deljene po Internetu…

Pročitajte i:  Problemi u radu Microsoft servisa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,