Top50 Glas publike

Microsoft je razvio pametnu tkaninu koja može da detektuje objekte i pokrete

Ove nedelje, tehnološki gigant je objavio patent pod nazivom „Pametna tkanina koja prepoznaje objekte i unos dodirom“.

PCPress.rs Image

Sada vaše farmerke mogu da komuniciraju sa vašim telefonom

Drugim rečima, Microsoft razvija tkaninu koja može da prepozna i identifikuje objekte u blizini.

Pametna tkanina se odnosi na tekstil koji ugrađuje tehnologiju kao što su senzori i provodne niti u strukturu i funkciju materijala. U slučaju Microsofta, patent je za tkaninu u džepu farmerki. Tkanina je ugrađena sa slojevima povezanih senzora koji mogu prepoznati objekat ili gest. I, to je više od samo ušivanja nekoliko senzora. Patent takođe detaljno opisuje razvoj kola za obradu podataka. Može da prima, obrađuje i prenosi podatke sa pametne tkanine. Zatim, postoji računarski sistem koji sadrži modul za mašinsko učenje. On prima i obrađuje dolazne podatke i gradi modele predviđanja. Oni mogu prepoznati predmet postavljen pored komada pametne tkanine ili pokret dodira koji se na njega primenjuje.

Računarski sistem može prepoznati predmete koji se obično drže u džepu i njihovo odsustvo. Na primer, vaš džep šalje podsetnik na vaš telefon kada ne uspe da otkrije dezinfekciono sredstvo za ruke. Što se tiče prepoznavanja pokreta, trljanje telefona o džep može brzo da pokrene komandu na telefonu preko NFC-a. Takođe bi mogao imati primenu u igrama i raznim potrošačkim proizvodima. Microsoft je zainteresovan za pametne tkanine i pametnu odeću od sredine 2010-ih, podnoseći razne patente, kao što je elektronski funkcionalno predivo za pametne košulje i rukavice.

Pročitajte i:  Microsoft i antimonopolsko upozorenje EU

Trenutni patent je najverovatnije proširenje projekta iz 2020. nazvanog Capacitivo, gde pametni stolnjak od tkanine identifikuje hranu, kao što su specifični komadi voća koji se stavljaju na sto, ili čak tečnost u čašama. To je pomalo čudan slučaj upotrebe. Ne nedostaje akademski mogućih projekata u pametnom tekstilu, uključujući pametne zavoje koji mogu da nadgledaju i leče rane, košulje koje mogu da snize telesnu temperaturu i tkaninu koja može da čuje. Ali kada je u pitanju potrošačko tržište, postoji nekoliko primera aplikacija u stvarnom svetu. Krajem 2010-ih došlo je do povećanja interesovanja za pametni tekstil i nosive tehnologije. Snaga obrade postala je brža i jeftinija, a komponente uređaja sve manje. Uprkos nadi ranih prediktora tog vremena da će tehnologija ugrađena u odeću postati korisna, funkcionalna komponenta naše garderobe – tehnologija nas je izneverila.

Čak ni Guglov Project Jacquard, Levis teksas jakna koja je koristila provodljivo predivo, senzore i IoT oznake za kreiranje oblasti osetljivih na dodir i pokrete na rukavu jakne nije uspela da se proda više od svoje prve ponude. Ono što je ostalo je pregršt odeće za vežbanje, rukavica za igre, nosivih stvari za sportiste i kreativnih jednokratnih prototipova napravljenih za modnu pistu koji svoj život provode u muzejima i galerijama. I puno akademskih radova i patenata. Microsoft ima snažan etos inkluzivnog dizajna ugrađen u svoj hardver i softver. Moguće je da koristi tkaninu u razvoju pristupačnog proizvoda. Ali da li može da zadobije tržište i interesovanje potrošača, po atraktivnoj ceni, može se nagađati.

Pročitajte i:  Microsoft Teams: Progresivna web aplikacija stiže za Linux korisnike

Izvor: Thenextweb

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,