Top50 Glas publike

Microsoft: jedan od četrnaest daunlouda je zaražen

PCPress.rs ImageSledeći put kad vam neki sajt savetuje da skinete novi softver kako biste gledali film ili rešili neki problem ‒ razmislite još jednom. Postoji velika mogućnost da program sadrži virus. U stvari, čak jedan od četrnaest programa koje skidaju korisnici operativnog sistema Windows sadrži virus, izjavio je Microsoft prošle nedelje. Iako Microsoft u svom internet pretraživaču ima opciju za odvraćanje korisnika od nepoznatog i potencijalno malicioznog softvera, približno pet odsto korisnika ne obraća pažnju na upozorenja i daunloduje programe s trojancima.

Budući da je sve teže hakerisati same pretraživače, loši momci pokušavaju da obmanu ljude da instaliraju maliciozni softver. Upravo tako se virus Koobface raširio po Facebook-u. Korisnici dobijaju poruku od prijatelja da pogledaju neki video. Ali kad kliknu na link, dobiju obaveštenje da moraju da skinu neki softver kako bi mogli da pogledaju video-zapis. A taj softver je zapravo maliciozni.

I određene veb strane su hakerisane i pokazuju lažna upozorenja koja izgledaju kao poruke operativnog sistema. Ako neko nasedne i daunloduje tobožnji antivirus softver, zapravo skine virus. Nedavno se na internetu pojavilo i mnoštvo trojanaca na sajtovima koji su navodno nudili najnovije vesti i fotografije s venčanja princa Vilijema i ubistva Osame bin Ladena.

Pročitajte i:  VLC media plejer se iskorišćava radi slanja malwarea

Dakle, kad se pojavi upozorenje da bi program koji nameravate da daunlodujete mogao biti maliciozan, mogućnost da je program zaista zaražen kreće se od dvadeset pet do sedamdeset odsto. Prosečni korisnik nailazi na samo nekoliko takvih upozorenja godišnje, te bi trebalo da ih shvati veoma ozbiljno.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,